Ukrajna harmadik hónapja húzódó katonai megszállása eddig nem sok hasznot termelt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. A többek közt NATO-terjeszkedés ürügyén megkezdett háború csak eszi az ország pénzét, és ahelyett, hogy bárkit elrettentett volna az agresszió, a Nyugat úgy tűnik egyre sikeresebben zár össze - írta meg az AP.

Stockholmban a bejelentés napján Andersson elmondta, hogy csatlakoznak Finnországhoz, és ők is benyújtják NATO-csatlakozási szándékukat, ezzel több mint 200 év katonai függetlenséget maguk mögött hagyva. A döntést "történelmi változásnak" nevezte, ami a NATO-tagsággal járó védelmi garanciák megszerzése miatt szükséges.

A finnek vasárnap erősítették meg múlt hét csütörtöki bejelentésüket, amikor a köztársasági elnök Sauli Niinisto, és a miniszterelnök Sanna Marin közösen kérte a tagság "haladéktalan kérvényezését" az ország parlamentjétől. A svéd parlamentben egy kisebb zöld, és egy balos párt még továbbra is ellenezte a csatlakozást.

Atomkérdés 

Végül sorsfordító volt a kormányzó szociáldemokraták pártjának döntése, akik már vasárnap bejelentették álláspontjukat. Andersson akkor is azt az ellentétet próbálta feloldani, ami a NATO és köztük van, a nukleáris elrettentéssel kapcsolatban.

Andersson hétfőn azt mondta, hogy Svédország elutasítja a nukleáris fegyverek vagy a NATO állandó bázisainak létesítését a területén, amelyek olyan feltételek, amikhez a szomszédos Norvégia és Dánia is ragaszkodott a szövetség megalakulásakor.

Török dilemma

Bár a NATO tisztviselői reményüket fejezték ki a gyors ratifikációs folyamatra vonatkozóan, mind a 30 jelenlegi NATO-tagállamnak bele kell egyeznie Finnország és Svédország csatlakozásába. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter vasárnap úgy nyilatkozott, hogy "kifejezetten jó hír" a két ország tagsági kérelme, de Törökország kritikáját sem hagyhatja a szövetség szó nélkül.

Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken ellenvetéseket fogalmazott meg a skandináv államok csatlakozásával szemben, azzal vádolva a két országot, hogy a többek közt a kurd fegyvereseket is támogatják, akiket Törökország terroristáként tart számon.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár nem aggódik a török vétótól, és furcsa lépés lenne ez az eddig konzekvensen - még ha nem is nyíltan - ukránok mellé álló Erdogántól. Peter Hultqvist svéd védelmi miniszter az SVT közszolgálati televíziónak elmondta, hogy svéd küldöttséget küldenek Ankarába, hogy megvitassák a kérdést.