Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szakember erősen kételkedik abban, hogy bármilyen alaposan elvégzett számítás azt mutatta volna, hogy az USA gazdasága nyer a kilépéssel. A világ attól félt, hogy az Egyesült Államok arra használja a klímatárgyalások során a hatalmi pozícióját, hogy megerősítse palagáz piacát. Szerinte palagáz elfogadható átmeneti megoldásnak tekinthető, mivel a szénnél jóval kevésbé melegíti az éghajlatot - olvasható a portálon.

Amerika megpróbálhatta volna úgy irányítani a folyamatokat, hogy erősebb piacot szerezzen, de nem ez történt. Így sem biztos, hogy jobban járt volna munkahelyek terén, mint ha bent marad az egyezményben. Ma az USA szénipara durván 160 ezer főt foglalkoztat. Az olajipar félmillió munkahelyet teremt, a gázipar 400 ezret. Ezzel szemben a megújuló energia több munkahelyet ad, mint minden olajra és szénre alapuló tevékenység összesen. Az energiahatékonysághoz kötődő tevékenység kétmilliónál több álláshelyet kínál. Csak a tavalyi év során 133000 új munkahely nyílt az energiahatékonysággal foglalkozó iparágakban - majdnem annyi, mint az egész szénenergia-ipari összes állás.

Mégis milyen megfontolások vezérelhették akkor Trumpot, hogy a kilépés mellett döntsön? Ürge-Vorsatz Diána szerint vannak bizonyos aggodalmak Európában is, például az emisszió kereskedelmi rendszer miatt kialakult enyhe energiaár-emelkedés munkahelymegtartásra gyakorolt hatásáról (hogy ennek hatására majd például Kínába viszik át az energiaintenzív iparágakat). Ezek jelentős része szerinte nem megalapozott. Elindult egy ipari forradalom, s nem azok az országok lesznek a nyertesei, melyek a nehéziparukhoz ragaszkodnak.

A nyersanyagokat energiaintenzív módon kitermelik és feldolgozzak, ám csak minimális hozzáadott értékkel tudják tovább értékesíteni ezen termékeket. Azok járnak jól, akik a nagyobb hozzáadott értékű és hozzá kapcsolódó szolgáltatásokkal bíró termékekbe - például megújuló energiába, energiahatékonyságba fektetnek - állítja.

További részletek az NRGreport.com-on.

A Napi.hu együttműködik az NRGReport.com portállal.