A vártnál és az előző negyedévinél jóval kisebb lett a harmadik negyedévi gdp-növekedés az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) szerint.

A BEA friss jelentése azt mutatja, hogy a harmadik negyedévben csupán 2,0 százalékkal nőtt az Egyesült Államok bruttó hazai terméke - azok után, hogy a második negyedévet sikerült 6,7 százalékos éves növekedéssel abszolválni. A koronavírus válság utáni gazdasági újraindulás és felpörgés elmélete - a legkülönbözőbb szektorokon végighullámzó nyersanyaghiány miatt is - már rég elfelejtődött, de az elemzői várakozások így is legalább 2,7 százalékos éves GDP-növekedést jeleztek előre a harmadik negyedévre.

A mostani harmadik negyedévi éves GDP-növekedés a legkisebb a 2020 második negyedévi 31,2 százalékos rekordnagyságú visszaesés óta. A BEA a gdp-növekedés ütemének mostani lassulását elsősorban a lakossági fogyasztás csökkenésére vezeti vissza, melyet pedig elsősorban a járványvédelmi korlátozások szigorítása magyaráz - mivel emiatt egyes szolgáltatások újraindítása is halasztást szenvedett. A harmadik negyedévben pedig már csökkentek a járványvédelmi intézkedések következményeinek az enyhítésére nyújtott lakossági és vállalati támogatások is.