Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem tudta eloszlatni európai partnerei kétségeit Mike Pence, az Egyesült Államok alelnöke, aki a hét végén a müncheni biztonságpolitikai fórumon igyekezett meggyőzni őket arról, hogy az új amerikai adminisztráció kitart a különleges transzatlanti kapcsolatok több évtizedes hagyománya mellett - írta a CNN. Próbálkozását szkeptikus reakciók követték.

Miután külön tárgyalt Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével, békülékeny hangon kijelentette, hogy az USA és Európa kötelékei nem foszlanak el. A bizalmat főnöke, Donald Trump megjegyzései ingatták meg: az Egyesült Államok elnöke tavalyi választási kampányában feleslegesnek minősítette a NATO-t, támogatásáról biztosította a brexitet, majd később azt mondta, hogy az EU olyan szervezet, amelynek csak Németország látja hasznát.

Őszintén!

Tusk nyersebb volt. Bár a diplomácia szabályainak megfelelően hangsúlyozta optimizmusát, hozzátette ehhez, hogy az EU és az USA kétoldalú kapcsolatai új, ismeretlen szakaszukba értek.

Túl sok minden történt az EU-ban és az USA-ban is az elmúlt hónapokban, új, időnként meglepő vélemények hangzottak el a felek viszonyáról és közös biztonságáról - fejtegette. Ezért nem tehetünk úgy, mintha minden menne tovább a korábbi kerékvágásban.

Pence elismételte, hogy az USA elkötelezett a NATO mellett és amellett, hogy megfékezze az orosz agressziót. Ugyanakkor hozzátette ehhez, hogy elvárják a katonai szövetség tagállamaitól vállalt anyagi hozzájárulásuk teljesítését. Ezt a régi amerikai követelést főnöke erősítette fel azzal, hogy a kampányban kijelentette: csak azokat az országokat fogja megvédeni az amerikai hadsereg, amelyek GDP-jük két százalékát védelemre fordítják.

Oroszok

Pence azt is világossá tette, hogy az új washingtoni adminisztráció - miközben számon kéri Oroszországon agresszív tetteit - új irányt akar szabni az orosz amerikai kapcsolatoknak. Trump elnök hisz abban, hogy van erre lehetőség.

Ezt támasztja alá a New York Times friss értesülése, miszerint Trump tanácsadói elkészítettek egy tervet az Oroszország elleni szankciók megszüntetéséről. A háttéranyagot Trump vállalkozásainak egyik ügyvédje és egy ingatlanfejlesztő szakember állította össze, aki korábban segítette Trump cégeit oroszországi üzleteik megkötésében. Tehát nem a profi külügyi apparátus keze munkája.

EU-faló

Pence az USA uniós nagykövetének irodáján is tárgyalt európai politikusokkal, ami annyiban szimbolikus, hogy ez a poszt jelenleg üres, és pletykák szerint Trump egy Európa-faló politikust akar kinevezni országa első számú képviselőjének Brüsszelbe. Ted Malloch neve merült fel, aki nemrégiben azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy az EU megzabolázásán dolgozna, ha elnyerné a megbízatást.

Életutam során dolgozhattam a Szovjetunió lerombolásán, talán akad itt egy másik unió is, amelyet móresre kellene tanítani - fejtegette. Éppen az ilyen nyilatkozatok aggasztják az európaiakat, akik úgy véli, hogy Trump erősíteni akarja a brexitben is testet öltő törekvéseket az unióban.

Síri csönd

Pence is rátett egy lapáttal erre. Hét végi beszédében - amelyben egyebek mellett kijelentette, hogy az USA kemény kézzel fog bánni Moszkvával - egy szóval sem említette az EU-t. Ez a tény nem kerülte el a hallgatóságában ülő biztonságpolitikai és külügyi szakértők, vezetők, illetve diplomaták figyelmét. Az EU helyett csak a NATO amerikai támogatását ígérte meg.

A második ligába kerültek a lengyelek?

A lengyel diplomácia minden igyekezte ellenére nem sikerült összehozni Münchenben Andrzej Duda köztársasági elnök és Pence találkozóját - mondta Tomasz Siemoniak, az előző, Polgári Platform vezette kormány védelmi minisztere a gazeta.pl-nek. Szerinte ez Lengyelország nemzetközi jelentőségének csökkenését jelzi: a lengyelek a második ligába szorultak. Duda ugyan találkozott John McCain republikánus szenátorral, ám Siemoniak szerint nem volt olyan sok államfő a konferencián, hogy ne lehetett volna megszervezni a beszélgetést közte és az amerikai alelnök között. Ugyan ezen a tanácskozáson 2012-ben, az akkori lengyel államfő, Bronislaw Komorowski volt a fő vendég.