Ha csak kismértékben is, de pár napig csökkent az üzemanyagok ára a romániai benzinkutaknál, utána azonban ismét növekedésnek indult - írta a Maszol. Június 14-én Nagyváradon 9,12 lej (728 forint) volt a legolcsóbb gázolaj literje, a Petromnál 9,18 lej volt az ár, többi kútnál pedig 9,24 lejt kellett fizetni egy literért. Június 21-én a versenyhivatal ár-összehasonlító portálja szerint a legolcsóbb gázolaj már 9,19 lejbe került, a Petrom 9,22 lejre drágított, a többi nagy kőolajipari társaság kútjainál pedig 9,28 lej volt az ár.

Az Európai Unió tagállamainak többségében jelenleg hatóságilag szabályozva van az üzemanyagok ára, legutóbb Horvátország jelentette be, hogy befagyasztja az árakat. A Ciucă-kabinet egyelőre dacol a fokozódó társadalmi nyomással, a kormány tagjai leginkább hallgatnak, esetleg mellébeszélnek, ha az árak hatósági szabályozása kerül szóba.

Ez nem véletlen, az államnak ugyanis tetemes bevételei származnak az üzemanyag-forgalmazásból, az aktuális csillagászati árak pedig még inkább hizlalják a költségvetést. „Az üzemanyagok termelése és forgalmazása után fizetendő adó és jövedéki adó a felelős Romániában a végső fogyasztó által fizetett ár jelentős részéért. (…) Nem kevesebb, mint a benzinért fizetett összeg 39 százaléka, a gázolaj esetében pedig 36 százaléka befolyik az állami költségvetésbe áfa és jövedéki adó formájában” – olvasható a kolozsvári és bukaresti egyetem szakértőinek tanulmányában.

Lengyelországban az üzemanyagok áfáját nulla százalékra csökkentették. Amennyiben a bukaresti kormány követné a varsói példát, az minimum ötmilliárd lej bevételkiesést jelentene, amit valószínűleg csak hitelből lehetne pótolni.