Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bő egy évvel ezelőtt, 2020 nyarán az volt az örömhír, hogy a gyógyszergyártók képesek a koronavírus megjelenését (2020 eleje) követően egy éven belül oltást adni az átkozott kórokozó okozta pandémia megfékezéséhez az ijedt embereknek és a kétségbeesett kormányoknak. Nagy verseny indult az elsőségért és ma már látható, melyik cég lett a győztes: az amerikai Pfizer – írja Tom Braithwaite, a Financial Times publicistája.

A Pfizer és a német BioNTech együttműködésével kifejlesztett új típusú mRNA vakcina nem csupán az első volt azok között az oltások között, amelyeket az amerikai és az európai gyógyszerhatóságok ideiglenes engedélyével elkezdtek beadni, hanem győzött a „mellékhatásversenyben” is, nevezetesen kevesebb ismert káros mellékhatása van, mint a Moderna, az Oxford/AstraZeneca vagy a Janssen vakcináknak. Ezek azok a készítmények, amelyeket nagy mennyiségben gyártanak.

Eközben a világ legnagyobb vakcinagyártói, a GlaxoSmithKline, a Merck és a Sanofi máig adós a saját koronavírus-oltásával, és a feltörekvő cégek, a CureVac, a Novavax és a Valneva nem tudtak érdemben beleszólni a koronavírus-vakcinák versenyébe. A lemaradok több időt kérnek. John Trizzino, a Novavax kereskedelmi igazgatója azt mondja: még mindig tart a pandémia, ezért szükség lesz még az ő cégének készítményére is.

A CureVac első próbálkozása kudarcot vallott, de továbbra is „második generációs” koronvírus-oltást ígér, amely „hosszú távú védettséget” fog adni a vírus új változataival szemen is. A világ kormányai, amelyek milliárdokat költenek az oltásokra, örülnének egy kis versenynek a gyártók között – véli Klaus Edvardsen, a CureVac fejlesztési igazgatója, aki abban bízik, hogy cége a GSK-val együtt előállhat egy termékkel, ami hozzájárul majd ehhez.

Egyedül az élen

Eközben a Pfizer idén hárommilliárd dózis koronavírus-vakcinát fog gyártani, jövőre pedig várhatóan négymilliárdot. Mostanra kifejlesztett olyan változatokat, amelyek kifejezetten a vírus mutánsait, a bétát, a deltát és másokat célozzák meg. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a vállalat tőzsdei szereplésében valahogy nem tükröződik ezt a siker.

A Pfizer részvényei 12 százalékkal erősödtek 2020 eleje óta, miközben a BioNTechéi például több mint 500 százalékkal, a Modernáéi 1700 százalékkal: 20 dollárról indulva 2021 szeptemberében elérték majdnem 450 dollárt is is, majd valamivel gyengültek.

Sosem gondoltam volna, hogy ezen a részpiacon 60 százalékos részesedést érnek el, ám ez az arány aligha tartható – ad némi magyarázatot arra, miért nem veszik a cég részvényeit jobban a befektetők Geoffrey Porges, az SVB Leerink befektetési bank elemzője. Ő emellett úgy véli, hogy a potenciális versenytársak, köztük a Sanofi hátulról indulva fel fog zárkózni.

Steve Chasney, az Atlantic Equities tőketársaság szakértője a harmadik oltások keresletgeneráló hatását szólja le. Szerinte ez nem lesz akkora, amekkorának látszik, mivel nem fogják beadni minden kétszer megszúrt embernek. A Pfizer erre azzal válaszol, hogy persze jöhetnek új vakcinák, de jöhet új, még veszélyesebb vírusmutáns is, és nekik csak le kell venni a polcról az ez ellen is hatásos oltást.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!