Januárhoz képet februárban 0,1 százalékkal nőttek az ipari termelői árak az euróövezet 19 tagállamában. Januárban nagyobb, 0,3 százalék volt a havi áremelkedés - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Az egy évvel korábbihoz képest a várt 3,1 százalék helyett 3 százalékkal emelkedtek a termelői árak februárban az euróövezetben a januári 2,9 százalékos éves termelőiár-emelkedés után.

Az Európai Unió 28 tagállamában februárban 0,2 százalékkal nőttek havi bázison, és 3,1 százalékkal éves szinten a termelői árak.

A gyakran változékony energiaárakat nem számolva februárban a termelői árak havi összevetésben nem változtak az euróövezetben és az unióban, éves szinten az euróövezetben 1,2 százalékkal, az unió egészében 1,4 százalékkal nőttek.

Az ipari termelői árak megbízhatóan jelzik előre a fogyasztói árak alakulásának trendjét, mivel közvetlenül megjelennek az áruk és szolgáltatások végső árában.

Az Európai Központi Bank (EKB) elsődleges célja az árstabilitás fenntartása. A monetáris politikát alakító kormányzótanács arra törekszik, hogy az infláció középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.