Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hitelminősítő közleményében úgy fogalmazott, hogy leronthatja az Európai Unió hosszú távú adósbesorolását a jelenlegi AAA kategóriából, ha egy vagy több uniós tagállam AAA minősítését lerontja. A mostani lépést az S&P hétfői közlése váltotta ki.

A történet előzménye, hogy az S&P hétfő késő este 15 euróövezeti tagállam adósbesorolását helyezte negatív figyelőlistára, köztük számos AAA minősítéssel rendelkező országot is. Az euróövezetben jelenleg hat ország rendelkezik a legjobb, AAA minősítéssel: Ausztria, Finnország, Franciaország, Hollandia, Németország és Luxemburg.

A hitelminősítő úgy véli, hogy egyre nagyobbak az euróövezet politikai, pénzügyi és monetáris problémái. "Az euróövezet tagjai az Európai Unió 2011-es költségvetési bevételének a 62%-át adják össze" - áll a közleményben, amely hozzáteszi: az Európai Unióban még az Egyesült Királyság, Dánia és Svédország rendelkezik AAA minősítéssel. A hitelminősítő az Európai Unió adósbesorolásának megítélésekor elsősorban az uniós költségvetés legnagyobb hozzájárulóit, Németországot és Franciaországot fogja figyelni.

Az S&P szerda késő este közölte azt is, hogy több euróövezeti nagybank minősítése sincs már biztonságban: