A miniszter ma egy athéni konferencián beszélt a kilakult helyzetről - tudósít a Bloomberg.

Amikor a döntést kellet meghoznunk, a kérdés az volt, lezuhanunk-e a szakadékba, vagy sem - tette hozzá. A görög jegybank előrejelzése szerint az ország gazdasága idén 2 százalékkal zsugorodhat. Ugyanakkor ha nagyobb lesz a GDP visszaesése, akkor is teljesíthető lesz a hiány 4 százalékpontos lefaragása.


Szerinte nagy eredmény, hogy a nehézségek ellenére is sikerült Görögországnak finanszíroznia magát a nemzetközi tőkepiacról, s olyan helyzetben maradnia, hogy helyt tudjon állni kötelezettségeiért. Szerinte egy olyan uniós mechanizmus, amely segítséget tudna nyújtani a bajba került országoknak, ha azok megteszik a szükséges lépéseket egyensúlyuk helyreállítása érdekében, az egész eurórégió stabilitását növelné.


A pénzügyminiszter azt az érdekes kijelentést tette, amaly szerint országa nem kért pénzügyi segítséget, s országának teljes hozzáférése van a nemzetközi piacokhoz. Országa egyszerűen csak kedvező feltételekkel szeretne hitelhez jutni, s ez meg is fog történni, amint a stabilitási és növekedési tervük végrehajtásra kerül.