Egy főként amerikai vállalatok pénzügyi vezetői körében készült felmérés szerint a cégek sikerét nem nagyon befolyásolja, hogy Nagy-Britannia népének többsége a Brexitre szavazott a június végi referendumon - derül ki a CNBC cikkéből. A kilépés hatásait firtató kérdés néhány eleme nem igazán meglepő.

A válaszadók 97 százaléka úgy véli, hogy a Brexit negatív vagy nagyon negatív hatással lesz a brit gazdaságra, ám csak nem egészen 82 százalékuk véli ugyanezt az Európai Unióval kapcsolatban.

Még jól is jöhet

A nagy többség szerint az USA kívülről nézheti a drámát: a megkérdezetteknek csak kicsit több mint 27 százaléka számít negatív hatásra az amerikai gazdaságban, nagyon negatívra pedig egyikük sem. Ugyanakkor nem jelentéktelen, több mint kilenc százalék azok aránya, akik szerint pozitív hatással járhat a Brexit, azaz a britek visszaszorulásának az amerikai gazdaság lehet az egyik haszonélvezője.

Csak a pénzügyi vezetők harmada véli úgy, hogy a Brexit a legnagyobb kockázat, amely jelenleg a cégét fenyegeti. Egy kivételével egyikük sem számít arra, hogy csökkenteni kényszerülnek vállalatuk brit részlegének létszámát.

Nem lesz jó

Egy másik felmérés szerint, amely néhány nappal a nagy-britanniai népszavazás után készült, az derül ki, hogy a cégvezetőknek nem tetszett a döntés. Az Institute of Directors (IoD) közel 1100 tagja körében végzett vizsgálat azt találta, hogy kétharmaduk szerint negatív hatással lesz a vállalatukra a Brexit. Majdnem minden negyedik menedzser gondolja úgy, hogy emiatt befagyasztják a munkaerő-felvételt, öt százalékuk pedig elbocsátásokat is lehetségesnek tart.

A cégvezetők arra számítanak, hogy nem változnak a szigetország számukra vonzó tulajdonságai: a kiszámítható jogi környezet, a jog uralmának érvényesülése és a sok tehetséges ember jelenléte. A legnagyobb bizonytalanságot az okozza, hogy Nagy-Britannia része marad-e az egységes európai piacnak.

Mi lesz a hatása?

Politikai megmondóemberek és politológusok a népszavazást értékelve gyakran beszélnek arról, hogy az részben tiltakozó voksolás volt a globalizáció és az establishmenttel szemben, ami lendületet adhat más európai és Európán kívüli országok nacionalista, elitellenes politikai mozgalmainak és személyiségeinek.

Donald Trump ingatlanmágnás, az amerikai Republikánus Párt várható elnökjelöltje az utóbbiak közé tartozik. Ellenzi a szabadkereskedlemi övezeteket és falat emelne az USA és Mexikó határán. A CNBC felmérésnek válaszadói ugyanakkor nem értenek egyet a politikai szakértőkkel.

Szerintük nem hogy javultak volna, de május óta még romlottak is Trump esélyei arra, hogy legyőzze az elnökségért folyó küzdelemben a demokraták várható jelöltjét, Hillary Clinton volt külügyminisztert. A pénzügyi vezetők csak 10 százalékot adnak az üzletemberi múltja miatt akár kollégájuknak is tekinthető Donald Trumpnak.