Az amerikai gazdaság recessziója enyhült a nyár folyamán, ezt tartalmazza a szerda este publikált úgynevezett bézs könyv. Az összeállítás szerint, amely a Fed döntéshozóinak szolgál háttéranyagként a gazdaság állapotáról az augusztus 11-12-i ülés előtt, a gazdaság még mindig gyenge, lejtmenet azonban enyhül, s egyes szektorok már a stabilizálódás jeleit mutathatják.

A kiskereskedelmi eladások még mindig alacsony szinten állnak, a fogyasztók rendkívül árérzékenyek és a turizmusban is nagy visszaesés tapasztalható az egy évvel korábbi szinthez képest - írja a jelentés a Marketwatch szerint. Számos területen a fogyasztók a legolcsóbb termékeket keresik igényeik kielégítésére. A nagyértékű termékek iránti kereslet lanyha, egyetlen kivétel van ez alól, ez pedig a használtautó piac.

A jelentés a pozitív fordulatot a következő 12 hónapra teszi. A banki hitelezési aktivitás változatlanul alacsony, sőt egyes területeken tovább csökken. A legnagyobb előrelépést az üzleti életben a cégek abban érték el, hogyan csökkentsék a munkavállalói jövedelmeket. A munkaerőpiac gyengesége lehetővé teszi a munkáltatóknak, hogy a béremelési igényeket ne elégítsék ki, a jövedelmek a legtöbb területen csökkennek. A kereskedelmi ingatlanok piaca aggodalomra ad okot az összes Fed-kerületben. Ugyanakkor a lakáspiacon már stabilizálódás jelei mutatkoznak, igaz, alacsony árszinteken.

A piacok első reakcióként ha enyhén is, de felfelé indultak a jelentés publikálása után, a vezető amerikai részvényindexek addig veszteségeik mintegy egyharmadát negyed óra alatt ledolgozták.