Meglehetősen pontos időrenddel állt elő Adl Manszúr egyiptomi elnök az országban kialakult politikai káosz felszámolására, amelyet máris visszautasított az új hatalom ellenzéke. Az alkotmánybíróság elnöke, akit a hadsereg állított a posztjára, miután a múlt héten a többmilliós kormányellenes tüntetésekre hivatkozva felfüggesztette az alkotmányt és elmozdította a hatalomból az egy éve megválasztott Mohammed Murszi elnököt, 15 napon belül felállítaná azt a szakértői testületet, amely felülvizsgálná az alkotmányt. A Murszi ellenes erők egyik kifogása, hogy uralma alatt iszlamista irányban átformálta az alaptörvényt.

Manszúr menetrendje szerint a bizottság négy hónapon belül befejezné a munkáját, majd népszavazást tartanának a módosított alkotmányról. A parlamenti választásokat 2014 elején bonyolíthatnák le, majd amint az az új törvényhozás feláll, kiírhatnák az elnökválasztást is. A belpolitikai káosz csak akkor enyhülhet jelentősen, ha az elnök terve nem bizonyul reménytelenül irreálisnak - reagált a hírre Jim Muir, a BBC kairói tudósítója. Rossz sejtése beigazolódni látszik: a Murszi mögött álló - a Muzulmán Testvériség mozgalomhoz köthető - Szabadság és Igazságosság Párt visszautasította a javaslatot. Szerintük a puccsisták által kinevezett elnök terve nem legitim, érvénytelen.

Ki lőtt először?

Addig is a további erőszak megfékezése az új hatalom legfőbb gondja. Kairóban egymást érik a Murszi eltávolítását helyeslők és ellenzők tömegtüntetései. A volt elnök mögött álló Muzulmán Testvériség azzal vádolja a hadsereget, hogy tegnap hajnalban belelőtt a köztársasági gárda laktanyája előtt békés ülősztrájkot folytató demonstrálókba, megölve 53 embert, köztük gyermekeket. Ezért a hadsereg fejét, Abdul Fattah al-Sziszi tábornokot gyilkosnak és mészárosnak tartják.

A kórházak 51 halottról és 435 sebesültről számoltak be. A hadsereg szóvivője szerint a támadást a tüntetők lőfegyverekkel, Molotov-koktélokkal és kövekkel felfegyverzett csoportja kezdte. Két rendőrt és egy katonát megöltek, nyolc katona kritikus állapotban van sérülései miatt. Az egyik sebesülést fölülről érkező golyó okozta, ami arra utal, hogy orvlövészek is lehettek a támadók között. A halott gyermeket ábrázoló fotó hamisítvány, valójában a szíriai polgárháború egyik ártatlan áldozatáról készült.

Az USA kormánya eközben jelezte, hogy nem foglal állást egyik nagy politikai tábor mellett sem. Ugyanakkor Washingtonnak nem áll érdekében az Egyiptomnak évente átutalt 1,5 milliárd dolláros támogatás visszafogása. Ennek a forrásnak a nagyja a hadseregnek jut.