Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Financial Times értesülései szerint tegnap sikerrel zárultak az európai szabályozó hatóság és a legnagyobb piaci szereplők közötti tárgyalások az eddig OTC termékként működő CDS-ek (credit default swap, hitelbiztosítási csereügyletek) kereskedelmének szabályozásáról.


A döntés annak a politikai nyomásnak az eredménye, amely az OTC kereskedőkre nehezedett a pénzügyi válság nyomán, hogy tegyék átláthatobbá a derivatívákkal való kereskedést. A lap Charlie McCreewy, az EU belső piacokért felelős biztosának személyes győzelmeként is értékeli a megállapodást, hiszen ő volt az, aki a hitelderivatívákkal foglalkozó szereplőket meggyőzte, segítsenek európai elszámolási rendszert kiépíteni, miközben az USA a saját útját kezdte el járni a kérdésben.


"A központi elszámolás kulcsfontosságú a piaci bizalom helyreállításának érdekében" - mondta McCreevy.


Nem ment könnyen a megegyezés

A létrehozandó elszámolóház vevőként és eladóként lépne fel az összes piaci szereplővel szemben - magyarázza a klíring lényegét a lap. A Lehman csődjét követő nehézkes, de sikeres elszámolás a CDS-ekben arra ösztökélte a szabályozó hatóságokat, hogy az OTC termékek egyre nagyobb hányadát szabályozott elszámolási rendszerekbe kényszerítsék.


Az Európai Bizottság ősszel kezdettt megbeszéléseket a bankokkal és a pénzügyi szolgáltatókkal a központosított CDS elszámolásról. A megbeszélések januárban leálltak, nem tudtak megegyezni az időzítésben a szereplők, s abban sem értettek egyet, globális, vagy regionálsi megoldást igényel-e a probléma.


Az EU tisztségviselői szerint a helyszín lényeges, mivel nem bíznak abban, hogy be tudnának avatkozni szükség esetén a rendszerbe, ha az Egyesült Államok lenne a CDS-ek elszámolója, s ott valamilyen probléma lépne fel.


Csak egy kis nyomás kellett

A Nemzetközi Swap és Derivatíva Szövetség (ISDA), amely a legnagyobb befektetési bankokat és brókercégeket tömöríti, inkább a globális megoldást preferálta volna. Ráadásul az iparág egyes képviselői nem akarták az európai szabályozás alá vetni magukat. Az ISDA mégis végül úgy nyilatkozott, 9 tagja hajlandó belépni egy európai CDS elszámolási rendszerbe, ezek a tagok aláírták az erről szóló egyezményt.

Az Európai Bankszövetség hasonló tartalmú nyilatkozatot tett. Az ISDA tagok nézőpontja azután változott meg, hogy Brüsszel kilátásba helyezte, törvényileg fog előírni nagyobb tartalékolási kötelezettséget a bnkok számára a nem központi elszámolás alá eső derivatív termékekkel szemben.

Az elszámolási üzletért három tőzsde is ringbe szállt, a NYSELiffe, a Deutsche Börséhez tartozó Eurex és az amerikai IntercontinentalExchange.