Szennyes hadjárat áldozatává váltam. Soha nem követeltem, vagy fogadtam el semmiféle kenőpénzt. Néhány lett kereskedelmi bank célpontja lettem - mondta lmars Rimsevics keddi sajtótájékoztatóján, hozzátéve: halálos fenyegetéseket kapott, amit jelentett a rendőrségnek - számolt be az MTI híre alapaján a hirado.hu.

A lett központi bank elnökét - aki egyúttal az ECB kormányzótanácsának is tagja - szombaton őrizetbe vették azzal gyanúsítva, hogy 100 ezer eurót (310 millió forintot) követelt a lett Norvik kereskedelmi banktól. Ennek a pénzintézetnek az elnöke, Grigorij Guszelnyikov azt állítja, hogy Rimsevics 2005-től követel kenőpénzeket.

Rimsevicset még hétfőn szabadon engedték óvadék fejében. Vádat nem emeltek ellene, de a korrupcióellenes hatóságok nyomozni kezdtek az ügyben.

Korábban a lett államfő, a miniszterelnök és a pénzügyminiszter is lemondásra szólította fel Rimsevicset legalább arra az időre, míg tart ügyében a vizsgálat. Mivel a központi bank politikai függetlenséget élvez, a kormány nem tudja Rimsevicset elmozdítani, lemondásra csakis bíróság kötelezheti.