A CNPP ellátásában lévő nyugdíjasok közül 3,53 millió, közülük 1,95 millió nő, a nyugdíjkorhatár betöltése után került nyugállományba és tavaly decemberben átlagosan 1221 lejes öregségi járandóságban részesült. A korkedvezményes nyugdíj átlagos értéke például 831 lej, az özvegyi nyugdíjé pedig 556 lej volt tavaly decemberben.

Romániában a bírák és ügyészek, a katonák, a rendőrök, a titkosszolgálati ügynökök, a törvényhozók, pilóták, diplomaták, pénzügyőrök és alkotmánybírák - az illető ágazat számára hozott törvények értelmében - speciális állami nyugdíjat kapnak.

A CNPP ellátásában szereplő mintegy 8600 civil jogosult szolgálati nyugdíjára az Economica.ro portál számításai szerint tavaly az első félévben csaknem 320 millió lejt fordítottak, ami havi 6200 lej (410 ezer forint) átlagnyugdíjat jelent. A fegyveres testületek külön nyugdíjpénztárakkal rendelkeznek Romániában.

A csaknem húszmilliós lakossággal rendelkező Romániában a munkaképes korosztályúak, 16-60 év közötti nők, illetve a 16-65 év közötti férfiak száma 12,56 millió volt 2016-ban, a statisztikai hivatal pedig 66,2 százalékos foglalkoztatási rátát közölt. ("Tudományos" magyarázat arra, miért drágul minden.)

A 8,31 milliós aktív civil lakosságból (amelyben a fegyveres testületek alkalmazottai nem szerepelnek) 4,76 millióan alkalmazottként dolgoznak, a többiek vállalkozókként szereznek rendszeres jövedelmet. A nyilvántartott munkanélküliek száma 418 ezer volt tavaly novemberben Romániában, a statisztikai hivatal pedig 4 százalékos munkanélküliségi rátát közölt.

Fotó forrása: Pixabay