Az előzetes várakozásoknak megfelelően nem változtatott az év utolsó kamatmeghatározó ülésén az Európai Központi Bank (ECB), vagyis továbbra is 0,25 százalék marad az irányadó ráta és a betéti ráta sem csökkent 0 százalék alá.

Novemberben az éves infláció 0,2 százalékponttal 0,9 százalékig emelkedett az eurózónában, míg a munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal 12,1 százalékra süllyedt októberben. Az a tény, hogy az infláció fordulatot vett nagyon fontos szempont lehetett a mai ülésen és erre hivatkozva alakították várakozásaikat az elemzők.

Természetesen az infláció jelenlegi pályája jelentősen alulmúlja az ECB középtávú célját, ami miatt elképzelhető, hogy a jövőben további lazító intézkedéseket hajt majd végre a jegybank. Többek között erről is kérdezhetik majd Mario Draghi elnököt a nemsokára kezdődő sajtótájékoztatón.

A piac az erőteljes konszenzusa ellenére sem lehetett teljesen nyugodt, hiszen az ECB novemberi kamatvágásával jelentős meglepetést okozott, a dezinflációs környezet pedig továbbra is fennáll. Az aggodalmakat az is fokozhatta, hogy nemrég több ECB-tisztségviselő is a negatív betéti ráta lehetséges bevezetéséről nyilatkozott.

A piaci aggodalmak ez alkalommal ugyanakkor nem manifesztálták magukat jelentős kilengésekben és a kamatdöntést követően sem mozdult el az EUR/USD kurzus.