Ez a diagnózis nem új, viszont a politikai csaták ellenére egyre aktuálisabb. A demográfiai változások komolyan veszélyeztetik Németország gazdasági teljesítményét, a közgazdászok a bevándorlástól remélnek megoldást a következő évtizedekben.

A kutatás szerint a demográfiai átalakulás hátterében a csökkenő születésszám, a jobb egészségügyi ellátás és az egyre növekvő várható élettartam áll. A Szövetségi Statisztikai Hivatal a legutóbbi vizsgálata szerint a munkavállaló, aktív népesség száma a 2013-as 49 millióról 2060-ra 34-38 millióra csökken - írta a német lap.

Az aktuális döntések csak lelassíthatják a tendenciát, de nem fordíthatják vissza. Bár egyre több nő dolgozik, ráadásul egyre tovább és a munkavállaló nyugdíjasok száma is emelkedik, a munkavállalási potenciál kiaknázásához nem nem lesz elegendő. A növekvő munkaerőigény kielégítéséhez hosszútávú bevándorlásra lesz szükség, mert a társadalombiztosítás sem lesz stabil, ha a baby boom-generáció a következő években nyugdíjba megy.

A Bertelsmann Alapítvány kutatása szerint 2060-ig átlagosan évi 260 ezer külföldinek kellene Németországot új otthonául választani, hogy a tendenciát megfordítsák. Ez a szám nem csak az aktív munkavállalkat, hanem rokonaikat, gyerekeiket is magában foglalja - írta a portál.

A kutatók szerint arra lehet számítani, hogy a bevándorlóknak csak egy része érkezik majd az EU-n belülről.