A német gazdaság fellendülése folytatódik, az idén a 10. évbe ér. Ez a leghosszabb felívelő szakasz 1966 óta, és jól mutatja a német modell, a szociális piacgazdaság teljesítőképességét - emelte ki berlini tájékoztatóján Peter Altmaier gazdasági miniszter.

Azonban "egyre erősebb az ellenszél", a növekedést legfőképpen a brit EU tagság megszüntetése (brexit) körüli bizonytalanság és a többoldalú megállapodásokon alapuló, multilaterális nemzetközi rendet kikezdő kereskedelmi konfliktusok lassítják - mondta a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa.

A "jó évek" folytatódhatnak, de csak "okos és körültekintő" gazdaságpolitikával. Németországnak most legfőképpen a digitalizáció és a mesterséges intelligencia lehetőségeinek kihasználására, és a "kulcstechnológiákra", köztük az elektromos meghajtású járművekben használt akkumulátorok németországi és európai gyártásának fejlesztésére kell összpontosítania.

Elengedhetetlen a vállalkozások és a munkavállalók terheinek csökkentése is, és a beruházások további ösztönzése - mondta Peter Altmaier. Fellendülés idején is érdemes gazdaságélénkítő intézkedésekről gondolkodni. A kormány egy nagyjából 10 milliárd euró (3200 milliárd forint) nagyságú beruházásélénkítő csomagot állíthat össze.

Mindezen felül, a már korábban elkészült tervek szerint a 2018-2021-es időszak egészét tekintve 154,5 milliárd euró értékben hajtanak végre állami beruházásokat, ami minden korábbinál nagyobb összeg - mondta a miniszter.

Németország hazai összterméke (GDP) tavaly 1,5 százalékkal nőtt a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) első becslése szerint. A megelőző két évben, 2016-ban és 2017-ben még rendre 2,2 százalékkal nőtt a német gazdaság.

A kormány az idén a GDP-növekedés lassulásától eltekintve kedvező folyamatokra számít, előrejelzése szerint az államháztartás az idén is egyensúlyban marad, a GDP-arányos államadósság pedig 2002 óta először az EU-s szabályoknak megfelelően 60 százalék alá süllyed.

A 82,9 millió lakosú országban az idén is nőhet a foglalkoztatottság, a munkaviszonyban állók száma a tavalyi 44,8 millióról 45,2 millióra emelkedhet, a munkanélküliségi ráta 5,2 százalékról 4,9 százalékra süllyedhet, a nettó bérek és fizetések 4,8 százalékkal emelkedhetnek. A német gazdaság exportja a tavalyi 2,4 százalék után 2,7 százalékkal nőhet, az import a 2018-ban regisztrált 3,4 százalék után 4 százalékkal bővülhet - áll az előrejelzésben az MTI híradása szerint.