Európa legnagyobb gazdasága recesszióban lehet - vélik a CNBC-nek és a CNN-nek nyilatkozó elemzők azt követően, hogy a friss statisztikai adat szerint Németországban novemberben a várt 0,3 százalékos bővülés helyett 1,9 százalékkal csökkent az ipari termelés az egy hónappal korábbihoz képest. A rossz sorozat folytatódik, és immár nagy a sansz, hogy a német GDP 2018. negyedik negyedében stagnált - idézi az amerikai hírportál Greg Fuzesit, a J.P.Morgan elemzőjét. Még ha a december jól is alakul, akkor sem zárható ki a gazdaság zsugorodása az október-decemberi időszakban.

A legutóbbi ipari termelési adat már a harmadik volt a német termelési mutatók közül, amelyek hanyatlást mutatnak. Például októberben 0,8 százalékkal zsugorodott az ipari termelés szeptemberhez képest. A közgazdászok most a statisztikai hivatal 2018. negyedik negyedéves GDP-adatát várják, amelyet január közepén hoznak nyilvánosságra. A harmadik negyedévben 0,2 százalékkal zsugorodott a gazdaság a második negyedévhez képest. Ha két egymás követő hónap visszaesést hoz, az azt jelenti, hogy technikailag recesszióba süllyedt a német gazdaság.

Valami történik

Valami történik a gazdaság mélyrétegeiben, amit talán a világkereskedelem lassulása váltott ki - véli Andreas Rees, az UniCredit bank vezető elemzője. A gondok forrása lehet a brexit körüli bizonytalanság, a kínai gazdaság lassulása, az amerikai-kínai kereskedelmi vita, illetve a tőzsdéken megfigyelhető turbulencia. A német börze vezető indexe, a DAX egy évtizede a legrosszabb évét zárta 2018-ban: egy év alatt 18 százalékkal csökkent.

Némi vigaszt jelenthet ugyanakkor, hogy a novemberi ipari termelési adatot csökkenthette az októberinél kevesebb munkanap, illetve az, hogy az autógyártás a várttal szemben nem pörgött föl - mondja Rees. A közgazdászok szerint az utóbbi előbb-utóbb mégiscsak bekövetkezik. A gyenge ipari termelés oka nem pusztán az autószektor erőtlensége, hiszen az ágazat utoljára 2017 végén teljesített igazán jól - mondja Carsten Brzeski, az ING vezető elemzője.

Aggódhatnak

Nagyobb látószögből nézve azt láthatjuk, hogy nem csupán Németország, hanem általában az eurózóna is visszakapcsolt egy fokozatot - fogalmaz Jack Allen a Capital Economics kutatóintézet vezető közgazdásza. Ha beüt a recesszió, akkor a befektetők egyszerre kerülnek szembe az európai, az amerikai és a kínai gazdaság leülésével. Finomít a képen Anna Titareva, az UBS szakértője, aki felhívja a figyelmet arra, hogy az USA-ba irányuló európai export erős marad, csak a kínai esett vissza.

Rees szerint ha végül a vártnál gyengébbnek bizonyul a német teljesítmény az elmúlt év utolsó három hónapjában, akkor 2019-ben is halványabb gazdasági eredményekre számíthatunk. A lassulás feladhatja a leckét az Európai Központi Banknak is, amely decemberben befejezte jelentős monetáris enyhítési programját és azt tervezi, hogy 2019 második felében elkezdi emelni kamatait. Ezzel a legrosszabbkor fékezheti az európai országok gazdaságát, köztük közvetve a magyar gazdaságot is.