Az index szeptemberi értéke mínusz 36,5 pontra, rekordalacsony szintre csökkent a várt mínusz 31,8 pont helyett az augusztusi mínusz 30,9 pontról. A GfK az augusztusi értéket mínusz 30,6 pontról korrigálta mínusz 30,9 pontra.

A mutató értéke a járvány kitörése kezdetén, 2020 áprilisában mínusz 23,1 pont volt, de az idén április óta ennél alacsonyabb értékeket vesz fel és folyamatosan csökken. Áprilisban mínusz 26,6 ponton, májusban mínusz 26,2 ponton, júniusban mínusz 27,7 ponton, júliusban pedig mínusz 30,9 ponton állt az értéke.

Az index elemei közül a vásárlási hajlandóság 1,2 ponttal mínusz 15,7 pontra csökkent, ami 2008 októbere óta a legalacsonyabb érték, és a hetedik egymást követő hónapban jelent csökkenést.

A kutatók szerint a legfrissebb adatok a recessziós félelmekre és a magasabb energiaköltségek miatt a lakosság körében elterjedt aggodalmakra világítanak rá. A helyzet a következő hetekben és hónapokban még rosszabbá válhat, ha nem lesz elegendő tüzelőanyag, különösen gáz az otthonok fűtéséhez.

"A következő hónapok jelentősen magasabb energiaköltségeitől való félelem sok háztartást arra kényszerít, hogy óvintézkedéseket tegyen, és félretegyen pénzt a jövőbeni energiaszámlákra - mondta Rolf Buerkl, a GfK (Gesellschaft für Konsumforschung e. V.) gazdasági kutatóintézet fogyasztói szakértője. Ez tovább rontja a fogyasztói hangulatot, mivel kevesebb pénz marad más vásárlásokra - írta az MTI.