A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének kimutatása alapján a foglalkoztatási mutatószám 96,7 pontra emelkedett novemberben az októberi 96,4 pontról - írta az MTI.

A foglalkoztatási barométert áprilisban vetette vissza a járványügyi zárlat az előző havi 93,5 pontról 86,8 pontra. Azóta a mutató értéke folyamatosan növekedett és augusztusban 95,3 ponton már meghaladta a márciusit.

Összességében novemberben a koronavírus-járvány második hullámának a megelőzésére életbe léptetett intézkedések még nem hagytak nyomot a foglalkoztatáson, a különböző gazdasági szektorokban azonban eltérően alakult a helyzet.

A szolgáltatóiparban, ezen belül is elsősorban az informatikai szolgáltatásoknál a munkaadók létszámnövelést terveznek. A turisztikai és vendéglátóipari ágazatokban azonban elkerülhetetlennek tűnnek az elbocsátások. A kereskedelemben csökkent ugyan a mutató, de a vállalatok nem számítanak jelentős létszámcsökkentési kényszerre. Az építőipart pedig továbbra is a munkaerő-felvétel jellemzi.

A feldolgozóipari mutató novemberben mínusz 13,4 pontra javult az előző havi mínusz 13,7 pontról. A szolgáltatóiparban 4,9 pontra emelkedett a mutató 3,3 pontról, a kereskedelemben pedig 0,4 pontról mínusz 2,4 pontra csökkent. Az építőipar mutatószáma 6,4 pontra emelkedett 5,7 pontról.