Németország változtatott a koronavírus-járvány miatt eddig bevezetett korlátozásokon, mivel a kórokozó a korábbi intézkedésekkel dacolva rendületlenül pusztít országban. Egyebek mellett immáron a Berlinből Lengyelországba mindössze maximum 24 órás útra utazóknak is kötelező lesz a tíznapos karantén hazaérkezük után. Ez az intézkedés agyoncsapja a bevásárlóturizmust - írja az onet.pl.

A kishatár menti forgalmat korábban a lengyel és a brandenburgi tartományi hatóságok is korlátozták, és bírálták Berlin vezetését azért, mert nem csatlakozott hozzájuk. Végül a tartományi kormány rákényszerítette a főváros önkormányzatát, hogy átvegye a szigorú korlátozásokat.

Ugyanakkor a berlini szenátus azzal érvelt, hogy nem kell semmit sem tenni, mert a berlini előírások az ellenőrzésnél egyértelműen azt mondják, hogy megalapozott okok miatt az emberek elhagyhatják otthonaikat, ám a petárda beszerzése nem tartozik ezek közé. Aki tehát emiatt ruccant át a lengyel határ közelében a túloldalon lévő boltokba, az eddig is megsértette a szabályokat.

A lengyel-német határ mellett piacok vannak különböző helyeken, ahol a németek eddig például alkoholt, cigarettát, tűzijátékokat vettek. Ezek egy részét Németországban tilos árulni.