Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel hatalom csúcsán nincs egyetértés abban, hogy továbbra is követelni kell-e Németországtól kártérítést a II. világháborúban elszenvedett emberi és anyagi veszteségekért - derül ki az onet.pl információiból.

Úgy tűnik, a lengyel kormány keresi annak módját, hogy a közelgő választások után hogyan vonhatná vissza arcvesztés nélkül az ezzel kapcsolatos korábbi nyilatkozatokat. Az Onet információi szerint a lengyel külügyminisztérium eleve ellene volt a kérdés felvetésének.

A háborús kártérítést kezdetben csak néhány kormánypárti képviselő vetette fel, idén azonban csatlakozott hozzájuk Andrzej Duda államfő és Mateusz Morawiecki kormányfő is. Jacek Czsaputowicz külügyminiszter szintén beszélt a kártérítés ügyéről. A probléma az, hogy az államférfiak nem egészen világos kifejezéseket használtak. Nem lehet eldönteni, hogy Lengyelország valóban követel-e vagy csak mérlegeli, hogy követeljen újabb kártérítést az 1950-es években kapott összegen felül

A Lengyel-Orosz Dialógus Központjának igazgatóhelyettese nemrégiben a Rzeczpospolita hasábjain új frontot nyitott: azt vetette fel, hogy az oroszoktól kéne kártérítést kérni az általuk okozott károkért. A sztálinista bűntettek tisztázásáért küzdő orosz történészek szerint azonban ezzel ellentétes célt fognak elérni: ma már az egész orosz média egyértelműen ellenségként kezeli Lengyelországot.

A Nemzetközi Ügyek Lengyel Intézetének igazgatója más ötlettel állt elő, arra célzott egy nemzetközi konferencián, hogy a németek csinálhatnának egy szolidaritási alapot a fegyveres erők modernizációjára a NATO keleti államaiban. Ezt nemigen lehet másként értelmezni, mint ami a kártérítést helyettesítené. Összességében lehet, hogy a lengyel kormány a választások után fokozatosan lemond a német kártérítésről és esetleg Oroszországtól követeli azt - vélik az Onetnek nyilatkozó szakértők.