A német pártok az éppen száz éve, 1919-ben Bajorországban kialakult hagyományok szerint népünnepélyszerű gyűléseket tartanak a farsangi időszakot lezáró hamvazószerdán. A rendezvényeket általában sörsátorban vagy sörözőben tartják, a söröző közönség előtt szónokló politikusok pedig a megszokottnál jóval élesebben fogalmaznak és főleg a többi pártot, belföldi vetélytársaikat ostorozzák - írja az MTI.

Annegret Kramp-Karrenbauer (képünkön) a mecklenburg-elő-pomerániai Demminben tartott gyűlésen kiemelte, hogy az idei európai parlamenti (EP-) választás más lesz, mint az eddigiek, mert nagyobb a tét. A választás arról az alapvető kérdésről szól, hogy lesz-e meghatározó befolyása a világban az EU-nak és mindannak, amit az EU-ban értéknek tartanak.

Mint mondta, "a mi hazánk, a mi Európánk" az emberi jogokat, a békét, a szabadságot, az egyenjogúságot, a jólétet és a biztonságot jelenti, és ezekről az értékekről szól az EP-választás. Az EU-nak csak a nagy kérdésekkel szabad foglalkoznia, "és a nagy kérdés a külső határ védelme, ez a feladat, ezt kell teljesíteni".

Egyebek mellett arra is szükség van, hogy az EU közössége tovább építse közös védelem-, és biztonságpolitikáját. Az atomrakéták leszereléséről kötött amerikai-orosz szerződés (INF) körüli vita éppen azt mutatja, hogy Európa a nagyhatalmak "játékszere" lehet, "ezt pedig nem akarjuk" - jelentette ki Annegret Kramp-Karrenbauer.

"Hagyjátok magukra a nácikat az AfD-ben"

Beszédében többnyire belpolitikai ügyeket érintett, és élesen bírálta pártja politikai vetélytársait. A legélesebb bírálatot a CDU-tól és a bajor testvárpárttól, a Keresztényszociális Uniótól (CSU) jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) nevű ellenzéki pártról fogalmazta meg. Mint mondta, csak annak érdemes az AfD-re szavazni az EP-választáson, "aki gyűlöletet akar, aki kirekesztést akar, aki nacionalizmust akar és azt akarja, hogy Németország kihulljon az EU-ból".

A CSU elnöke, Markus Söder bajor miniszterelnök is az AfD-t bírálta a legélesebben pártja passaui gyűlésén. Kifejtette, hogy a CDU és a CSU rendezte sorait, lezárta a vitákat és a CDU átvette a CSU menekültügyi politikáját, amely a külső határ védelmére, a biztonságra, valamint az emberségesség és a szigorúság egyensúlyára épül.

A viták miatt elpártolt választóknak így már nincs okuk arra, hogy ne a CDU-ra vagy a CSU-ra, hanem a konzervatívnak tartott, de valójában szélsőséges AfD-re szavazzanak . "Térjetek vissza, hagyjátok magukra a nácikat AfD-ben, megérett az idő az irányváltásra" - hangoztatta Markus Söder.

Övön aluli ütés Webernek

A szociáldemokraták egy bajorországi, vilshofeni sörgyár vendéglőjében tartott gyűlésén a párt egyik európai parlamenti (EP-) képviselője, Maria Noichl rendkívüli hevességgel bírálta a jobbközép uniópártokat, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) és a Kereszténydemokrata Unió (CDU) szövetségét, és a kritikához felhasználta a migrációval foglalkozó magyarországi kormányzati kampány körüli vitát is.

Az EP-képviselő lankadt férfiasságú személyiségnek nevezte Manfred Weber CSU-s politikust, az Európai Néppárt (EPP) EP-frakciójának vezetőjét és EP-választási csúcsjelöltjét, amiért "nem bírja kipenderíteni" frakciójából a Fideszt, amely elnyomó rendszert, "orbánisztánt" épít Magyarországból.

Lebaloldalizták a Fideszt

Az AfD osterhofeni gyűlésén Jörg Meuthen társelnök, a párt EP-képviselője ugyancsak Manfred Weber bírálatára helyezte a hangsúlyt, de ellenkező előjellel. Úgy vélte, a CSU-s politikus teljesíthetetlen feltételeket szabott Orbán Viktornak a Fidesz EPP-tagságának megőrzéséhez. Azonban a Fidesz már régen nincs is otthon az Európai Unió jobbközép pártjait összefogó pártcsaládban, mert az valójában baloldali politikát folytat - tette hozzá Jörg Meuthen.

Az AfD szívesen látja szövetségesei körében a Fideszt - tette hozzá. "Kiteríteném a vörös szőnyeget" Orbán Viktor előtt - mondta.

"Meg kell mutatni, hogy hol vannak a határok"

A Zöldek egyik legtekintélyesebb politikusa, Winfried Kretschmann baden-württembergi tartományi miniszterelnök a párt Bieberachban tartott rendezvényén elmondott beszédében úgy vélte, a magyar kormány kiüresíti a szabadságjogokat, "kiengedi az antiszemitizmus szellemét a palackból" és "gyalázkodó kampányt" folytat Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és az Európai Unió ellen.

Mint mondta, nem csak olyan partnerekkel kell tárgyalni, akikkel megvan az egyetértés, ezért hosszú mérlegelés után úgy döntött, hogy találkozik a magyar külügyminiszterrel. Azonban a magyar kormány kampánya révén végül más elhatározásra jutott; "egyszerűen lemondtam a találkozót, mert meg kell mutatni, hogy hol vannak a határok" - fejtette ki Winfried Kretschmann.