Megállapodott a legnagyobb német szakszervezet, az IG Metall a munkaadókkal arról, hogy Baden-Württemberg szövetségi tartományban a fém- és villamosenergia-ipari dolgozók bérét emelik – írja a Bloomberg.

Az érintett mintegy 3,9 millió munkavállalók jövőre 5,2, 2024-ben pedig 3,3 százalékos fizetésemeléssel számolhatnak, ezen felül pedig egy összességében háromezer eurós (1,22 millió forintos) nettó bónuszt is kapnak az infláció okozta megélhetési nehézségek enyhítésére. Utóbbihoz két részletben jutnak hozzá: 2023 márciusában, majd 2024-ben.

A munkavállalóknak hamarosan jelentősen több pénz lesz a zsebükben – egy ideig legalábbis

- mondta Joerg Hofmann szakszervezeti elnök.

Az ING közgazdásza, Carsten Brzeski szerint azonban a kialkudott béremelés nem lesz elegendő a magas infláció miatt visszaesett vásárlóerő ellensúlyozására, kármentésre mindenesetre jó lesz.

A megállapodás precedensértékű lehet, hiszen Európa-szerte követelnek a munkavállalók béremelést az inflációra és a megélhetési nehézségekre hivatkozva. A munkaadókat azonban közben szintén nehéz helyzetbe hozzák ezek a problémák, hiszen drágulnak a nyersanyagok, az áramszámlák és a vásárlóik sem tolerálják a végtelenségig az áremeléseket.

Mielőtt megszületett volna a megállapodás, mintegy 900 ezer munkavállaló vett részt a szakszervezet által meghirdetett munkabeszüntetésen, ez pedig többek között a Robert Bosch autóalkatrész-gyártót is érzékenyen érintette.