A Der Spiegel című német magazin arról számolt be, hogy az ország hírszerzése orosz katonai forrásokból származó rádióüzeneteket hallgatott le, amelyekben a bucsai civilek megöléséről volt szó. Továbbá műholdfelvételeik vannak, amelyek bizonyítják azt, hogy oroszok követték el a támadást.

"Való igaz, hogy a szövetségi kormánynak vannak bizonyítékai arra, hogy az oroszok követték el Bucsában a vérengzést" - mondta a lapnak egy forrás. "Ezek a bucsai megállapítások azonban műholdfelvételekre vonatkoznak. A rádióadásokat nem lehet egyértelműen Bucsához rendelni" – tette hozzá a lap informátora.

A lap értesülései szerint nincs jele annak, hogy az orosz fegyveres erők vezérkarának utasítására követték volna el a mészárlást a Kijevtől 37 kilométerre északnyugatra fekvő Bucsában. A kisvárost az orosz csapatok több mint egy hónapig tartották megszállva Ukrajna február 24-i lerohanását követően. Helyi tisztviselők szerint csak Bucsában több mint 300 embert öltek meg az orosz erők, és közülük mintegy 50-et kivégeztek. Moszkva tagadja a vádakat.

A Spiegel szerint a német hírszerzés lehallgatta a rádióüzeneteket, és szerdán a parlamentben ismertette az eredményeket, anélkül, hogy az információ forrását megadta volna. Állítólag a bemutatottakon kívül további hangfelvételek is léteznek, amelyek fizikai eredetét nehezebb meghatározni, és amelyek szerintük arra utalnak, hogy más ukrán városokban is történtek hasonló események.

Továbbá a titkosszolgálat – a Spiegel szerint – arról is bizonyítékokkal rendelkezik, hogy a Bucsa körüli vérengzésekben kulcsfontosságú szerepet játszottak a Wagner-csoportként ismert orosz zsoldosok, akik az orosz haderő műveleteit támogatják Ukrajnában. Korábban a Wagner-zsoldosokat már Szíriában is civilek meggyilkolásával vádolták meg.

A BND külföldi hírszerző hivatal nem kívánta kommentálni az ügyet a Reutersnek, ahogy a német kormány sem reagált a megkeresésekre.

Ukrajna népirtással és háborús bűnökkel vádolja Oroszországot. A Kreml kedden azt mondta, hogy a nyugati állítások, miszerint az orosz erők civileket végeztek ki Buccsában, "szörnyűséges hazugság", amelynek célja az orosz hadsereg lejáratása és újabb nyugati szankciók indoklása. Oroszország a polgári kivégzésekre vonatkozó bizonyítékokat Ukrajna és nyugati támogatói cinikus trükkjének tartja, akiket Moszkva szerint diszkriminatív oroszellenes paranoia fogott el.