Az üzenet abba az irányba mutat, hogy ha Athén hajlandó (illetve a társadalmi, politikai nehézségek mellett képes) a hitelprogramért vállalt eredeti államháztartási hiánypálya betartására, akkor a nemzetközi szervezetek is hajlandók a további hitelrészletek kiutalására. A második hitelcsomag folytatásáért korábban 11,5 milliárd euró körüli újabb megszorító csomag kivitelezése vált volna szükségessé, de ennek mértéke az idő előre haladtával (a romló makropálya miatt) akár 13 milliárd euró fölé is nőhet. A görög kormány az elmúlt hetekben - igaz vontatottan - összességében azon dolgozott, hogy "összekaparja" a megszorító csomag elemeit.

Az általában jól értesült görög Kathimerini lap friss információi szerint a nemzetközi hitelt nyújtó szervezetek szakértői - akik holnap Athénba látogatnak - valószínűleg visszadobják azokat a görög terveket, amelyek a védelmi jellegű, illetve a közszférabeli kiadásokat kurtítanák meg és helyette inkább a nyugdíjkiadások további lefaragását szorgalmazzák.

Októberben dől el a sorsuk

A mai berlini találkozóról kiadott német pénzügyminisztériumi közlemény megerősíti, hogy a trojka szakértői jelentése csak októberben készül el (az eredetileg tervezett szeptember közepe helyett), ami egyúttal azt is jelenti, hogy Görögországnak még tovább kell nélkülöznie a nemzetközi hitelcsomag következő részletének kifizetését. A trojka gazdaságpolitikai jelentését ugyanis irányadónak tekintik a nemzetközi szervezetek a további részletek kiutalása előtt.

A jelentés többek között azt vizsgálja, hogy mi valósult meg a görögök részéről a második hitelcsomagért vállalt költségvetési és szerkezeti reformlépésekből.

Ellenséges hangok többségben

Tegnap a Financial Times és a Harris közös felmérése azt az eredményt mutatta, hogy a megkérdezett németek kissé több mint fele "kirakná" a görögöket az eurózónából, míg ma a Heute című osztrák lapban a Karmasin felmérése azt az eredményt mutatta, hogy az osztrákok kétharmada ellenzi a további hitelrészleteket a görögök felé. Utóbbi felmérésben az osztrákok 39 százaléka teljesen ellene van a görögök további megsegítésének, illetve 26%-uk inkább ellenségesen viszonyul a további megsegítéshez. Csupán 12 százalék volt teljesen a görög hitelprogram folytatása mellett és 19 százalék inkább helyeselte a mentőcsomag folytatását.