Látható különbségek vannak köztünk a pénzügyeket illetően - jelentette ki Robert Habeck, a Zöldek társelnöke a liberálisokkal (FDP) folytatott megbeszélések után. Ezek a különbségek természetesen már korábban is láthatóak voltak, Habeck közlése azonban azt jelzi, hogy a felek álláspontja nem közeledett egymáshoz - számolt be az Euronews.

A négy évvel ezelőtti, meghiúsult "Jamaika" tárgyalásokból tanulva, amikor a megbeszélésekről folyamatosan szivárogtak az információk a lapok felé, ezúttal mindenki szigorúan tartja magát ahhoz, hogy nem árul el részleteket az egyeztető folyamatról.

A szeptember 26-i németországi választásokon az SPD a szavazatok 25,7 százalékát gyűjtötte össze, a második a CDU/CSU szövetsége lett, amely története leggyengébb teljesítményével 24,1 százalékot szerzett. Mindkét nagyobb párt a 14,8 százalékkal harmadik Zöldeket és a 11,5 százalékkal negyedik FDP-t igyekszik megnyerni koalíciós partnernek.

A hétfőn kezdődő hárompárti, "közlekedési lámpás" megbeszélések előtt Volker Wissing, az FDP főtitkára megismételte pártja alapvető pénzügypolitikai álláspontját: "A tárgyalásokon minden partner ismeri a követeléseinket: nincs adóemelés, és nem enyhítünk az adósságféken."

Sok kérdésben a Zöldek és a liberálisok nézetei állnak a legtávolabb egymástól. Habeck egy minapi nyilatkozatában is világossá tette, arra számít: hogy az előtárgyalásokon a legnagyobb konfliktust az adók, az eladósodás és a klímavédelmi intézkedések finanszírozása jelenti majd.