Nem osztja kollégája, Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter véleményét Magyarországgal kapcsolatban Frank-Walter Steinmeier, a német külügyek irányítója - derült ki a politikus Rigában tartott sajtótájékoztatóján. Assleborn szerint Magyarországot ki kellene zárni az EU-ból az Orbán kormány demokráciaellenes lépései és kíméletlen menekültpolitikája miatt.

Steinmeier azonban kijelentette, hogy ez nem egyeztetett európai álláspont. Magyarországot nézve megértem, hogy Európában egyeseknek kezd elfogyni a türelmük, de személy szerint az a véleményem, hogy nem kell emiatt ajtót mutatni egy európai uniós országnak - fejtegette a Reuters tudósíátsa szerint.

Asselborn a német Die Weltnek nyilatkozva fejtette ki, hogy elfogadhatatlannak tartja a pengés drótkerítés építését a határon, továbbá a budapesti vezetés durva fellépését a menekültekkel szemben - szerinte a hatóságok már azt fontolgatják, hogy tűzparancsot adjanak a kerítésen átmászó bevándorlók feltartóztatására.

Az Orbán-kormánynak kínált védőhálóhoz csatlakozott Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter, aki elfogadhatatlannak nevezte Asselborn szavait - jelentette az MTI. Lehetséges, hogy az unióban komolyabb szóváltásra is sor kerül, azonban a médián keresztüli üzengetés nem járul hozzá a közös munkához - mondta. Tiszteletre van szükség, hogy ne kerüljön veszélybe az európai béke.