Sötét előjelként tekinthet a Schleswig-Holstein tartományban tartott hét választásokra a jövő évi parlamenti voksolásra készülő CDU. A német kormánykoalíció vezető pártja 1950 óta nem szerepelt olyan rosszul ebben a régióban, mint most - idézi az exit pollok adatait a Bloomberg. A párt ugyan nyert, de legfeljebb egy képviselővel tud többet delegálni, mint legnagyobb versenytársa, a szociáldemokrata SPD.

A CDU 30,9 százalékot kapott, míg az országos és egyben a helyi kormánykoalíció kis pártja, a szabaddemokraták (FDP) csak 8,2 százalékot értek el, ami alig több mint fele 2009-es eredményüknek. Így a tartományban vége a két párt koalíciójának. Az SPD 30,2 százalékot söpört be, ami rosszabb a három évvel ezelőttinél, ám amivel rácáfolt azokra a várakozásokra, amelyek pozíciója lényeges gyengülését jósolták.

Támadnak a "kalózok"

A harmadik helyen a szociáldemokraták hagyományos szövetségese, a Zöld Párt végzett, 13,2 százalékkal és 4,6 százalékot kapott a dán kisebbség pártja, amelynek nem kell elérnie az ötszázalékos küszöböt a parlamentbe jutáshoz. Az internet és a távközlés szabadságáért kiálló - ennek megfelelően főként a fiatalok körében népszerű - Kalóz Párt, amely a hasonló nevű politikai erőkből álló nemzetközi hálózat része, több mint nyolc százalékkal nyomul be a tartományi törvényhozásba. A szocdemektől balra álló Baloldal Pártja 2,3 százalékkal kívülről nézheti a parlamenti meccseket.

Merkel hat kampányeseményen vett részt az elmúlt hetekben Schleswig-Holsteinben, amelyeken a fiskális fegyelem fontossága mellett érvelt. Ez láthatóan nem hozta meg a várt eredményt. Jó hír viszont a kormányzó politikai erőknek, hogy az FDP rácáfolt azokra a várakozásokra, amelyek szerint be sem került volna a parlamentbe.

Egyedül nem megy

Az eredmény végül is azt mutatja, hogy gyengül a CDU kormányalakítási képessége, és itt az ideje elgondolkodnia azon, milyen lenne egy kényszerházasság az SPD-vel. Az e hét végén Észak-Rajna-Vesztfáliában tartandó választásokkal egy jóval nagyobb menet végére kerül pont. Az előzetes közvélemény-kutatási adatok szerint itt az SPD megőrzi hatalmát.

Ha azonban nem így történne, elemzők szerint az sem bizonyítaná Merkel politikájának sikerét. Igencsak kétséges, hogy a németek meddig hajlandóak még elmenni az eurózóna védelme érdekében, értsd: mekkora pluszkiadást vállalnának még ezért.