A vádhatóság tájékoztatása szerint a csoport 2022 januárjának közepén alakult azzal a céllal, hogy „erőszakkal polgárháborús állapotokat teremtsen Németországban” a kormány és a parlamentáris demokrácia megdöntése érdekében. Hozzátette, hogy a csoport elfogadta, hogy mindez emberéletekbe kerülhet.

A birodalmi polgárok (Reichsbürger) nevű revizionista mozgalomhoz köthető csoport azt tervezte, hogy felszámolja a demokratikus berendezkedést, és az 1871-ben alapított Német Császárság mintájára szervezi át az országot.

A négy férfiból és egy nőből álló csoportot még tavaly őrizetbe vették, amikor fény derült a feltételezett összeesküvésre. Az ügyészség verziója szerint a gyanúsítottak egyre kézzelfoghatóbb előkészületeket tettek terveik végrehajtására. Háromlépcsős terv alapján először országos áramkimaradást akartak okozni, majd el akarták rabolni Karl Lauterbach egészségügyi tárcavezetőt, végül pedig egy gyűlés egybehívását tervezték a kormány leváltásának és egy új vezető kinevezésének céljával.