Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Minden gázfogyasztóra kiterjedő különadóval támogatná meg a megemelkedett világpiaci árak miatt egyre komolyabb bajban lévő energetikai cégeket a német kormány – írja a Reuters egy törvényjavaslat tervezete nyomán.

Németország azon fáradozik, hogy még július 11. előtt, amikor az Oroszországból érkező Északi Áramlat-1 gázvezeték 10 napos tervezett karbantartása miatt teljesen leáll az áramlás, vészhelyzeti mechanizmust hozzon létre.

Az Oroszországból érkező gáz pótlásának többletköltségeit "átlátható és megkülönböztetésmentes" eljárás keretében a gázhálózat-üzemeltetők szervezetén, a Trading Hub Europe-on keresztül osztják meg az összes gázfogyasztó között.

Az illeték mindenki számára drágábbá teszi a gázt, ahelyett, hogy a teher csak bizonyos háztartásokat terhelne, attól függően, hogy ki a gázszolgáltatójuk.

 

Ha a parlament jóváhagyja a tervet, a kormány bevezetheti az illetéket egy általános árkiigazítási záradék helyett, amely lehetővé tenné, hogy a szolgáltatók maguk hárítsák át az áremelkedést a fogyasztókra.

Szakértők az árkiigazítási záradékot igazságtalannak és jogilag vitathatónak tartják. A záradék szerint csak az ésszerű költségeket lehet áthárítani, ami számos értelmezést tesz lehetővé - mondta Peter Rosin energetikai jogász a Reutersnek.

A magyar kormány bármilyen hasonló megoldástól eddig többször kategorikusan elzárkózott.