Németország kedden hideg vizet öntött atomerőművei élettartamának meghosszabbításának gondolatától felhevült álmodozók fejére, és úgy döntött, hogy az orosz gáztól való függőséget nem a még meglévő, vagy a nemrég leállított és bezárt nukleáris blokkok újraélesztésével, illetve továbbműködtetésével oldja meg, hanem magasabb sebességi fokozatba kapcsol az alternatív energiaforrások alkalmazásának érdekében - jelentette a Reuters.

Európa legnagyobb gazdaságával kapcsolatban az elmúlt hetekben nagy volt a találgatás, hogy az Ukrajna elleni orosz invázióra válaszul sorra bejelentett gazdasági szankciók, illetve az energetikai témájú pengeváltások ismeretében vajon a kormány nem tartaná-e mégis biztonságosabbnak, ha a német energiamixben megtartaná még egy ideig az atomerőműveket. Az ez irányú okfejtések érve leginkább az volt, hogy ezzel nagyobb távolságot lehetne tartani Oroszországtól, amely a legnagyobb német földgázbeszállító.

A gazdasági és a környezetvédelmi minisztérium azonban most azt közölte, hogy a rövid- és középtávú forgatókönyvek megvizsgálását követően arról döntöttek, hogy a nukleáris erőműveknek a korábbi terveknek megfelelően menniük kell az energiamixből. Az atomerőművek további működtetésének költségei és kockázatai ugyanis meghaladják a szóba jöhető, korlátozott előnyöket.

Az előnyök és kockázatok mérlegelése következtében a fennmaradó három atomerőmű üzemidejének meghosszabbítása a jelenlegi gázválságra való tekintettel sem javasolt – áll a minisztériumok közös közleményében.

Németországban 2011 óta szisztematikusan, előre megtervezett módon, sorra zárják be a nukleáris áramtermelő egységeket. A tavaly még működő hat blokkból hármat 2021. december 31-én leállítottak, a forgatókönyv szerint pedig a megmaradt, és még termelő három blokk is leáll ez év végéig.  

16+1 energiaminiszter

Az ukrajnai orosz invázió óta eltelt időben a német kabinet azon is dolgozik, hogy miként csökkenthető drasztikusan Németország orosz gáztól való függősége. A 16 német szövetségi állam energiaügyi minisztereivel folytatott megbeszélések után Habeck azt közölte, hogy az országnak a lehető leggyorsabban diverzifikálnia kell energiaforrásait.

Többek között két LNG-terminál építésével északon. A miniszter szerint teljes mértékben egyetértettek  abban, hogy az elektromos hálózatok, LNG-terminálok és a megújuló energiaforrások építésének és fejlesztésének tempóját  "Tesla-sebességűre" kell változtatni. Az LNG-nek ki kell váltania minél több orosz gázt, de fontolóra vették már a nap- és szélenergia potenciálok növelésének lehetőségit is.

A még működő széntüzelésű erőművekre pedig vészhelyzeti készenlétben tartás várhat.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.