Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Bonn közelében fekvő Schuldban az előzetes adatok szerint 19 ember halt meg az Ahr folyó áradása miatt, és megsemmisült számos lakóépület.

A medréből kilépő folyó a járás, Ahrweiler több más településén is pusztított. A katasztrófa a szomszédos Euskirchen járást is sújtotta, ott legalább 15-en vesztették életüket. Kora este megkezdték több település lakosságának kimenekítését, mert átszakadhat egy völgyzáró gát a Steinbach nevű patakon, ami elöntéssel fenyegeti a környéket. Több ezer embernek kell elhagynia az otthonát.

Rheinbachban hárman haltak meg, Kölnből, Solingenből és Unna járásból két-két halálesetet jelentettek csütörtökön. Szerdán két tűzoltó halt meg a térségben mentési munkálatok közben.

A hadsereget is bevetették

A halálos áldozatok száma várhatóan tovább emelkedik, mert sok embert eltűntként tartanak nyilván, és számos helységbe még nem jutottak be a mentőcsapatok. A váratlanul és rendkívüli sebességgel keletkezett áradások elleni védekezésben a tűzoltóság és a katasztrófavédelmi szervezet (THW) mintegy 15 ezer emberrel vesz részt. A hadsereg (Bundeswehr) több mint háromszáz katonával és munkagépekkel segíti őket.

Különösen feszült a helyzet a Wupper folyó mentén, több települést ki kellett üríteni, és a régió egyik legnagyobb városa, Wuppertal egy része víz alá került. Rohamosan emelkedik a Rajna, a Mosel és több kisebb nyugat-németországi folyó vízszintje is.

Még eshet az eső, földcsuszamlásokra figyelmeztetnek

A hosszan tartó heves esőzés áramkimaradásokat, jelentős károkat és közlekedési fennakadásokat is okozott. A Westnetz hálózatüzemeltető társaság adatai szerint Észak-Rajna-Vesztfáliában és Rajna-vidék-Pfalzban legalább kétszázezren maradtak áram nélkül, mert vízbetörés vagy annak veszélye miatt le kellett kapcsolni transzformátorállomásokat. Leverkusenben egy kórházat ki kellett üríteni az áramellátás megszakadása miatt. Az Aachen melletti Eschweilerben is kiürítettek egy kórházat, ott az ivóvízellátás szakadt meg. A Deutsche Bahn vasúttársaság csütörtöki figyelmeztetése szerint érdemes egész Észak-Rajna-Vesztfáliát elkerülni.

A szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) előrejelzése szerint az időjárási helyzet várhatóan a hét végéig alig változik. Az ország nagy részén továbbra is számolni kell azzal, hogy rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék hullhat. A szolgálat pincék és utcák elöntésére, patakok és folyók magas vízállására, földcsuszamlásokra és helyenként villámcsapás okozta károkra figyelmeztette Észak-Rajna-Vesztfália, Rajna-vidék-Pfalz és Saar-vidék tartomány lakosságát. A legnehezebb időszak csütörtök estig tarthat.

Segélyt ígértek a károsultaknak

Vezető szövetségi és tartományi politikusok gyors segítséget ígértek a rászorulóknak. Malu Dreyer, Rajna-vidék-Pfalz miniszterelnöke bejelentette, hogy kormánya 50 millió eurót (18 milliárd forint) különít el azonnali segélyekre. Olaf Scholz szövetségi pénzügyminiszter a szövetségi költségvetésből is támogatást ígért. Valamennyi vezető német politikus kifejezte részvétét az áldozatok és a sebesültek hozzátartozóinak.

Az áradásokat a Bernd nevű ciklon okozta, amely Németország területének több mint 50 százalékát fedte be vastag felhőtakaróval. Országszerte több tucat településről számoltak be elöntött pincékről, utcákról és földcsuszamlásokról.

A klímaváltozás kavarhatott be

A meleg és nedves levegőt szállító ciklon lassan mozog, tartósan Németország felett kering. Ez a heves esőzéssel járó stabil időjárási helyzet meglehetősen ritka, az utóbbi 15 évben nem fordult elő, és több szakértő szerint valószínűleg a globális éghajlatváltozásnak tulajdonítható.

Erre utalt Angela Merkel kancellár is, aki német hírportálok beszámolói szerint csütörtökön amerikai hivatalos látogatásán egy beszédében aggasztónak nevezte a szélsőséges időjárási események gyakoriságának növekedését. Mindig is voltak viharok és árvizek, de az utóbbi években egyre gyakrabban fordulnak elő, ezt jelzik például a "drámai és sok tragikus halálesettel járó" németországi áradások vagy éppen a kaliforniai erdőtüzek - mondta a kormányfő, szerite ez a változás nemcsak aggasztó, hanem cselekvésre szólítja az emberiséget.