A ZEW (Leibniz-Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung GmbH) gazdasági kutatóintézet októberi felmérésében a pénzügyi befektetők németországi konjunkturális kilátásokról alkotott megítélését számszerűsítő mutató az előző haviról 21,3 ponttal, 56,1 pontra csökkent. A piac jóval kisebb mértékű csökkenést, 73,0 pontot várt októberre az előző havi 20 éves csúcs, 77,4 pont után az MTI híre szerint.

Az aktuális gazdasági környezet megítélése viszont javult, a mutató 6,7 ponttal, mínusz 59,5 pontra emelkedett. A piac kisebb javulást, mínusz 60,0 pontot várt a szeptemberi mínusz 66,2 pont után.

"A konjunkturális várakozások egyértelműen optimizmust tükröznek ugyan, az augusztus-szeptemberi eufórikus hangulatot azonban úgy tűnik már lehűtötték a koronavírus-fertőzések növekvő száma miatt a gazdaság további kilátásaival szemben felmerült kételyek" - kommentálta a felmérés megállapításait Achim Wambach, a ZEW elnöke. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a hangulat romlásához a megállapodás nélküli brexit egyre növekvő valószínűsége, valamint az amerikai választások közeledtével erősödő feszültség is hozzájárult.

Az euróövezeti konjunkturális várakozások az előző havihoz képest 21,6 ponttal 52,3 pontra, öt havi mélypontra csökkentek az októberi felmérésben a befektetési szakemberek körében. A csökkenés mértéke jóval meghaladta a piaci várakozásokat. Szakértők 72,0 pontot vártak októberre az előző havi 73,9 pont után.

Az aktuális gazdasági környezet megítélését számszerűsítő mutató viszont az euróövezet esetében is kissé javult, 4,3 ponttal, mínusz 76,6 pontra emelkedett.

A ZEW havi rendszerességgel végzi el hangulati felmérését mintegy 350 németországi intézményes befektető és pénzügyi elemző körében az elkövetkező hat hónap kilátásairól és az aktuális befektetői környezetről alkotott véleményük megismerése érdekében.