December elejére a Dél-Afrikából induló omikron-variáns egyre intenzívebben kezdett terjedni Európában, ami sok országban rekord napi fertőzési adatokat hozott, valamint több állam (Ausztria, Hollandia, Franciaország) is szigorú korlátozásokról döntött. Magyarországon viszont december végéig nem robbant be újabb hullám, viszont a kormány bejelentette, hogy a jövőben a védettségi igazolvány érvényességét a harmadik oltásokhoz kötik.

A piacokon növelte a bizonytalanságot az új mutáció terjedése, a tőzsdék, de még a bitcoin árfolyama is ingadozni kezdett. Viszont arra a hírre, hogy az omikron-variáns az eddigi adatok alapján enyhébb lefolyású betegséget okoz - annak ellenére is, hogy képes megkerülni a vakcinák által biztosított védettséget - a gazdasági élet szereplői jellemzően megnyugodtak.

Megugró hiány, lebukó államtitkár

Csaknem egy hónapig teljes a hírzárlat volt arról, hogy büntetőeljárás alá vonták a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnökét, Schadl Györgyöt. A végrehajtót a repülőtérről vitték el a rendőrök, ahonnét Dubajba indult volna a feleségével.

Majd kiderült, hogy a legfőbb ügyész hivatali vesztegetéssel gyanúsítja Völner Pál igazságügyi államtitkárt is. A gyanú szerint közel 85 millió forint kenőpénzt fogadott el a végrehajtói kar elnökétől 2017-től kezdve, 2-5 millió forintos tételekben. A politikus lemondott, mentelmi jogát felfüggesztette a parlament.

A decemberi adatok alapján a költségvetés novemberi hiánya 1009,1 milliárd forintot tett ki. Miközben a korrupciós üggyel foglalkozott a közvélemény, a kormány több megszorítást is bejelentett: a Pénzügyminisztérium egyes állami beruházások átütemezésével 755 milliárd forintot akar megtakarítani, 2022-ben kevesebb megy Paks II.-re, a turisztikai fejlesztésekre, az Egészséges Budapest Programra is.

Közben a hónap elején kiderült, hogy valószínűleg elveszíti Magyarország és Lengyelország az Európai Unió Bíróságán indított keresetét a jogállamisági mechanizmussal szemben. Campos Sánchez-Bordona jogi főtanácsnok indítványa szerint a luxembourgi székhelyű bíróságnak el kell utasítania a két ország keresetét, mert a mechanizmus megfelel az EU jogi kereteinek, és tisztázottak a mechanizmus elindításának feltételei. Ítélet februárban várható.

Karácsony előtt döntött az Országgyűlés az élelmiszerláncot szabályozó törvény módosításáról, amelynek értelmében februártól az évi nettó 100 milliárd forintot meghaladó árbevételű cégeknek fel kell ajánlaniuk a lejárathoz közeledő élelmiszereket az állam számára. Az érintett körbe kizárólag külföldi hátterű hálózatok, nevezetesen az Aldi, az Auchan, a Lidl, a Penny Market, a Spar és a Tesco tartoznak, míg a magyar tulajdonú láncok - a CBA, a Reál és a Coop - ugyan csoportszinten az árbevételi sáv fölött állnak, de a franchise-rendszer sajátosságai miatt több, kisebb önálló társaságként működnek, emiatt a kötelezettség alól mentesülnek. 

Megjelent a színen Scholz, Budapesten járt Macron

December 8-án megválasztotta Olaf Scholzot kancellárnak a német szövetségi parlament (Bundestag). A 736 fős parlamentben 707 képviselő vett részt a kancellárválasztáson, és 395-en támogatták a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusát. A szociáldemokrata kancellár és koalíciós társai szigorúbb felügyeletet ígértek az uniós források felhasználásánál, erősíteni kívánja az európai integrációt is.

December 13-án Budapesten járt a jövőre újraválasztására készülő francia elnök, Emmanuel Macron. A francia államfő találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel, akivel főként az atomenergia zöldenergiás besorolásáról egyeztetett. Majd a politikus találkozott a magyar ellenzék képviselőivel is, ahol többek között a jogállamiságról és az antikorrupció volt a téma.

A líra összeomlott, a forint bezuhant

Törökországban Recep Tayyip Erdogan szokatlan megközelítéseinek köszönhetően a török líra a világ leggyorsabban teljesítő valutájává silányult. A 20 százalék feletti infláció mellett is kamatvágásokat erőszakolt ki a török elnök. Decemberben ezért a líra értékének az 55 százalékát veszítette el az év eleje óta, ebből közel 40 százaléknyi árfolyamcsökkenésre csak az elmúlt 50 napban került sor.

A magyar forint kétszer is új mélypontra süllyedt az euróval szemben, először december közepén, majd közvetlenül karácsony után. Az ünnepet követően piacnyitáskor hirtelen 373,269-ig süllyedt az euró ára. A dollár a 329,5 forintos szinttel kacérkodott.