Meg kell építeni a cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására alkalmas terminálokat és fejleszteni kell a vezetékhálózatot, hogy Németország több gázt tudjon importálni Belgium és Franciaország felől, illetve Norvégiából.

"Ehhez egyszerűen idő kell" - mondta a szakember, aláhúzva, hogy a szövetségi kormánynak nemcsak ezekre a munkálatokra kell összpontosítania, hanem minél hamarabb ki kell dolgoznia a földgáz árának korlátozási rendszerét, amelyet az ellátási helyzet rendeződéséig érvényben kell tartani - írja az MTI.

Gázárfék

Olaf Scholz kancellár és a koalíciós pártok vezetői csütörtökön jelentették be, hogy elindítanak egy 200 milliárd eurós keretű tehercsökkentési programot, amelynek része egy úgynevezett gázárfék.

A részletek egyelőre nem ismertek. A rendszer kidolgozását egy szakértői testületre bízták, amely várhatóan október első felében tesz javaslatot a kormánynak.

Klaus Müller minderről elmondta, hogy indokolt a kormányzati védelem a földgáz árának meredek emelkedése ellen, de olyan megoldást kell kidolgozni, hogy az ár mégis takarékos felhasználásra ösztönözze a fogyasztókat. Ha hiányzik az ár által kifejtett ösztönző erő, vagyis ha a kormány az energiaválság előtti szinten rögzíti az árakat, akkor túl alacsony lesz a megtakarítás, vagy egyáltalán nem is csökken a fogyasztás, és földgázhiány keletkezik - fejtette ki a Bundesnetzagentur vezetője.

Ha nem sikerül legalább 20 százalékos megtakarítást elérnünk a háztartásoknál, akkor az iparban egy átlagos telet sem vészelünk át megszorítások nélkül

- mondta Klaus Müller, megjegyezve, hogy a lakossági földgázfogyasztás visszafogása nemcsak a háztartások költségeit csökkenti, hanem védi a munkahelyeket és az ipart is.