„Sikerült kivédeni egy súlyos gazdasági válságot” – jelentette ki Robert Habeck gazdasági miniszter Berlinben. „Várakozásaink szerint a recesszió – ha egyáltalán bekövetkezik – rövidebb és enyhébb lefolyású lesz” – tette hozzá.

Az éves gazdasági előrejelzés szerint Németország bruttó hazai terméke 0,2 százalékkal növekszik az idén.

Az őszi prognózis még 0,4 százalékos csökkenést jelzett. Technikai recesszió azonban – ami két egymást követő negyedében GDP-csökkenést jelent negyedéves bázison – a német kormány várakozásai szerint még bekövetkezhet.

A gazdasági növekedés jövőre már nagyjából felveszi a tavalyi lendületet, 1,8 százalék lehet a 2022-es 1,9 százalék után.

Tartja a csúcsait az infláció

Az infláció még az idén is magas marad, de a trendforduló már megkezdődött, 6 százalék körüli lehet a tavalyi 7,9 százalék után. Az előző prognózisban 7 százalékos inflációt vártak az idei évre. 2024-ben az áremelkedés mértéke 2,8 százalékra csökkenhet. Tavaly ősszel tíz százalékos is volt az infláció, amire az ötvenes évek eleje óta nem volt példa.

A prognózis szerint az üzleti hangulat érezhetően javult Németországban. A vállalatok modern berendezésekbe és gépekbe fektetnek be, az előrejelzés szerint a berendezésberuházások az előző évi 2,5 százalék után 2023-ban 3,3 százalékkal nőnek.

Csökkenő bérek mellett nem áll helyre a fogyasztás

A lakossági fogyasztás ugyanakkor 0,2 százalékkal csökken az idén a tavalyi 3,4 százalékos növekedés után. Habeck szerint a kormánynak közbe kell lépnie a lakosság csökkenő reálbérek miatt gyengülő vásárlóerejének a kompenzálása érdekében.

A szakszervezetekkel folyó bértárgyalásokon a gazdasági miniszter szerdai nyilatkozata szerint nem számít az inflációt fokozó ár-bér spirál kialakulására.

Az export az idén 2,2 százalékkal, az import 1,6 százalékkal növekszik a tavalyi 3,2 százalékos export- és 6,7 százalékos importnövekedés után.

A munkanélküliségi ráta a prognózis alapján az idén 5,4 százalék lehet a tavalyi 5,3 százalék után, míg 2021-ben 5,7 százalék volt.

A növekedési kilátások javítása a német vállalati szektor alkalmazkodóképességének és a kormány támogató beavatkozásainak köszönhető

– kommentálta a kormány prognózisát Marcel Fratzscher, a DIW gazdaságkutató intézet elnöke.

A konjunkturális kilátások javulását támasztja alá az ifo gazdaságkutató intézet szerdán publikált hangulatindexe is, ami januárban már sorban a negyedik hónapban mutatott emelkedő értéket. „A német gazdasági szereplők bizakodással tekintenek az előttük álló év elé” – mondta Clemens Fuest, az ifo elnöke.