Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A DIW Berlin (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet negyedéves konjunktúrabarométerének az összeállításához havi rendszerességgel végzett felmérése alapján a második negyedévre vonatkozóan 107,0 pontra emelkedett az index az első negyedévi 101,3 pontról - idézi a jelentést az MTI. 

A mutató második negyedévre vonatkozó értéke alapján a DIW bő két százalék körüli gazdasági növekedést tart valószínűnek Németországban az első negyedévi mintegy másfél százalékos visszaesés után. A konjunktúrabarométer a 2020-as első negyedévben 86,3 ponton állt, a második negyedévben 52,1 pontra esett, majd a harmadik negyedévben 128,9 pontra szökött fel. A negyedik negyedévben a mutató 109,8 pontra csökkent, majd az idei első negyedévben 101,3 pontra.

A második negyedévre vonatkozóan az áprilisi felmérés alapján Claus Michelsen, a DIW konjunktúrakutatási vezetője megállapította, hogy "a korlátozások továbbra is fékezik a gazdasági aktivitást, elsősorban a szolgáltatóipari szektorokban. Az emelkedő esetszám miatt és az újonnan életbe léptetett fertőzésvédelmi törvény értelmében behúzott vészfék hosszasan el fogja nyújtani a gazdaság helyreállítását."

Mindazonáltal "a feldolgozóipari termelés lendületesen növekszik elsősorban az exportkeresletnek köszönhetően, és a járműipar is lassacskán kilábal már a szűkös egy évéből" - tette hozzá Simon Junker, a DIW németországi konjunkturális kérdésekre szakosodott kutatója. Elmondta, hogy az autóiparban szinte már csak az elektronikai alkatrészek hiánya akadályozza a termelés lendületes növekedésének a megindulását. Peter Altmaier német szövetségi gazdasági miniszter szintén a feldolgozóipar javuló kilátásaira alapozva jelentette be kedden a kormány idei éves GDP-növekedési előrejelzésének a megemelését 3,5 százalékra a még januárban jelzett 3 százalékról.