Olaf Scholz német kancellár pártja -  a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) - megnyerte az alsó-szászországi tartományi választásokat, így szociáldemokraták győztek az első választási teszten azóta, hogy az ukrajnai háború miatt Oroszországgal szembeni ütközet energiaválságba sodorta Európát - adta hírül a Bloomberg.

Az SPD 33,4 százalékos eredménye mellett a kancellár legnagyobb szövetségese, a Zöldpárt hozta a legerősebb ejlzést: csaknem 6 százalékpontos emelkedést produkálva a legutóbbi voksoláshoz képest, 14,5 százalékra nőtt a támogatottságuk. A szövetségi államban, ahol a Volkswagen AG autógyártó otthona is található, Scholz legkisebb koalíciós partnere, a liberális Szabad Demokraták (FDP) közel két évtized után kiesett az állam törvényhozásából, mert nem szerezte meg a mandátumszerzéshez szükséges 5 százalékot.

A nacionalista Alternatíva Németországnak (AfD) megerősödött: mintegy 5 ponttal több voksot kapva, 10,9 százalékos eredményt értek el. Az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) 28,1 százalékos eredménye viszont azt jelzi, hogy Angela Merkel pártja hat évtizedes mélypontra jutptt.

Kemény válaszás volt

Alsó-Szászország a német kormány energiapolitikájának központi szereplője - írja a Bloomberg, nem csak arra hivatkozva, hogy ez az ország legnagyobb szélerőmű-állama. A lap szerint fontos, hogy Alsó-Szószorrszág emiatt sérülékenyebb is az energiaválság gazdasági hatásaival szemben.

Az eredmény alapján Olaf Scholz szövetségese, Stephan Weil további öt évre maradhat marad a szövetésgi állam miniszterelnöke, a kérdés, hogy az előző ciklusban a kereszténydemokratákkal vezetett koalíció maradhat-e. Valószínűbbnek látszik, hogy Weilnek a Zöldeket be kell vennie a kormányzásba.

Weil úgy nyilatkozott a győzelmi bejelentést követően, hogy: „Kemény, kényelmetlen választási kampány volt, de a választók egyértelműen az SDP-nek adták a kormányzási mandátumot".