Júniusban meglepő módon csökkent az infláció Németországban: a fogyasztói árak 7,6 százalékkal emelkedtek az előző év azonos hónapjához képest a Szövetségi Statisztikai Hivatal előzetes becslése szerint - írja a Handelsblatt.

A fogyasztói árak májusban már elérték a 7,9 százalékot, ezért az elemzők júniusra már 8 százalékos meghaladó inflációt prognosztizáltak. 

Éves szinten júniusban az élelmiszerek ára 12,5 százalékkal, a szolgáltatások 2,1 százalékkal emelkedtek, az energiárak viszont 38 százalékot ugrottak Németországban.

A portál megemlíti a legfrissebb, szerdán közzétett spanyol inflációs adatokat is: az infláció ugyanis meredeken - átlépve a 10 százalékot - nőtt, míg az elemzők "csupán" 8,7 százalékos emelkedést vártak.

Ahogy arról a Napi.hu is beszámolt, májusban az infláció a hatósági árakkal és a rezsicsökkentéssel együtt is 10,7 százalékra emelkedett Magyarországon. A magyar infláció májusban a kilencedik legmagasabb volt az EU-ban.

A magyar inflációs helyzet azonban valójában sokkal rosszabb, mivel a lakossági energiaárak Magyarországon a „rezsicsökkentés” következtében alig emelkednek, miközben az EU-ban ez magyarázza az áremelkedés mintegy 40 százalékát.