Olaf Scholz, Németország kancellárja, aki az előző kormányban pénzügyminiszterként dolgozott, különös bírálatot kapott a számtalan koronavírus-válságtanácskozások egyikén. Szokásához híven kifürkészhetetlen arccal hallgatta vezetőtársait, amit közülük többen túlságosan magabiztos, önelégült viselkedésnek értelmeztek. Bármin járhatott a beszélgetés közben az esze, miközben kevéssé törődött társai mondanivalójával. Bajor kollégája megelégelte a dolgot, és ledorongolta, mondván: ne vigyorogjon már úgy, mint egy hupikék törpike.

Miután napvilágra került a sztori, a német nép találónak találta a megjegyzést – írja Andreas Kluth, a Bloomberg publicistája, aki korábban a Handelsblatt német gazdasági lap főszerkesztője is volt. Akárhány némettel beszélt, mind azt mondta neki, hogy Scholz mosolyában van valami törpös. Egy szatirikus brit tévéshow-ba törpikeként került be. Fontos eleme a sztorinak, hogy Scholz, amikor egy német talk show-ban rákérdeztek, nem utasította el a jelzőt. A hupikék törpikék kicsik, okosak és mindig nyernek – mondta, és ez egyelőre neki mint a kancellárjelöltek versenyében esélytelen indulónak bejött.

Kérdés, hogy a németeknek jó-e, hogy a törpök korszakába lépnek. Az oroszok Ukrajna lerohanásával fenyegetnek, a koronavírus-járvány negyedik hulláma letarolta Németországot, és ki tudja, meddig késlelteti a gazdaság fellendülését, olyan problémákkal szembesítve az új berlini vezetést, amit bizonyára nem szeretett volna hatalomra kerülése első napján a nyakába kapni. Németország szövetségesei sokat ostorozzák a mindenkori berlini vezetést különállásáért, azért, hogy az EU-ban és a NATO-ban is a közös felelősség mögé bújik a pénzügyi, gazdasági, diplomáciai és katonai döntésekben. Kérdés, hogy Scholz vezetése alatt változtatnak-e ezen.

Merkel legalább úgy tett

Angela Merkel, az előző kancellár legalább komoly viselkedéssel kompenzálta ezt a távolságtartást. A törp kancellárnak ezzel fel van adva a lecke. Ha ő és kormánya határozottabbá válnak a nemzetközi politikában, az a Bloomberg cikkírója szerint külügyminiszterének, Annalena Baerbocknak, a kormánykoalícióban részt vevő Zöldek társelnökének lesz köszönhető. A környezetvédő párt nehezen viseli az olyan autokratikus rezsimeket, mint az orosz vagy a kínai, és mivel nem akar kedvezni Moszkvának, elutasítja az Oroszországot és Németországot közvetlenül összekötő északi áramlat 2. gázvezeték üzembe helyezését.

A másik koalíciós partnernek, a liberális FDP-nek mindegy, mi lesz ezen a téren, ám Scholz saját pártja, a szociáldemokrata SPD kiáll a csővezeték mellett. Gerhard Schröder korábbi szociáldemokrata kancellár a vezetékprojekt részvényesi tanácsának elnöke.

A kormányban a védelmi miniszter a kulcsszereplője az Ukrajna körül kialakult katonai feszültség kezelésének, ám Scholz olyan személyt talált erre a posztra a pártját erősítő Christine Lambrecht személyében, akinek magbízása némi magyarázatra szorul. Van ugyan kormányzati tapasztalata, miután a Merkel-adminisztrációban az igazság- és családügyi tárca élén állt, ám sosem adta jelét annak, hogy érdekelné a hadászat és ambicionálná a védelmi minisztérium vezetését.

A másik két front

A járvánnyal szembeni csatákat szintén egy meglepetésember vezetheti, a szociáldemokrata Karl Lauterbach, akit szinte a népakarat emelt az egészségügyi miniszteri székbe. A virológus, aki az amerikai Harvard Egyetemen is tanított, ismert járványhéja, akit szeretnek vagy utálnak. Ennek ellenére kampány indult a Twitteren, hogy ő legyen az egészségügyi tárca vezetője, és bár Scholz korábban azt mondta, nem bízik benne, végül felkérte a posztra.

A gazdaság menedzselésében a szabad demokraták kezében van a gyeplő, vagy a karmesteri pálca, ahogy tetszik, miután Christian Lindner, a párt elnöke lett a pénzügyminiszter. Azzal a hitvallással indítja miniszteri ügyködését, hogy 2023-ra helyre állítják a költségvetés egyensúlyát. A Bloomberg publicistája szerint ehhez még ki kell találni azt a trükköt, amivel ezt el is éri. Például a következő évben felvehetnek egy rakás hitelt, hogy azután tele kasszával vághassanak neki a 2023-nak.

A „hupikék törpikék kormánya” barátságosabb indulásban reménykedett, zölddé és digitálissá akarja tenni a német gazdaságot, miközben kicsit osztogatna is a minimális órabér emelésével. Az első a Zöldek, a második az FDP, a harmadik az SPD liblingje. Ehelyett megkapták azt, amit a pszichológusok úgy hívnak, szembesülés a valósággal. Vlagyimir Putyin elnököt, aki Gargamel, a varázsló szerepében el akarja pusztítani a törpök világát, és a járvány formájában, ami ugyanezzel az eredménnyel fenyeget.

A Bloomberg publicistája nem becsüli le a törpöket, de úgy tűnik, nem sok idejük van arra, hogy felnőjenek a feladatokhoz, amik előttük állnak.