Olaf Scholz a német választók 77 százaléka szerint jó munkát végez majd - mutatta ki a ZDF országos közszolgálati televízió.

A csatorna Politbarometer nevű felméréssorozatának új adatai szerint a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusában a szövetségi parlament (Bundestag) minden pártjának bázisában bízik a többség, kivéve a korábbi koalíciós partnertől, a CDU/CSU jobbközép pártszövetségtől jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) választóit, akiknek csak 30 százaléka véli, hogy jó munkát végez majd - írja az MTI.

A német választók többsége a szerdán hivatalba lépett Scholz-kormány egészéhez is bizalommal viszonyul, 58 százalékuk jónak tartja az SPD, a Zöldek és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) koalícióját. Ez három százalékpontos emelkedés a november végén - a koalíciós szerződés aláírása után - regisztrált 55 százalékhoz képest.

A Scholz-kormány tagjai közül az SPD-s egészségügyi miniszter, Karl Lauterbach támogatottsága a legnagyobb. A legnépszerűbb politikusok és a leginkább elismert közegészségügyi szakértők közé tartozó kutatóorvos a választók 78 százaléka szerint teljesít majd jól tárcavezetőként.

Az új német kormány első nagy feladata a koronavírus-járvány negyedik hullámának megfékezése, a legnagyobb szabású tervezett intézkedés pedig a vírus okozta betegségtől (Covid-19) védő oltás beadatásának kötelezővé tétele - írja az MTI.

Az általános oltási kötelezettség bevezetésének támogatottsága bő kétharmados, 68 százalékos. Az AfD bázisát kivéve minden parlamenti párt szavazóinak többsége támogatja.