A Die Zeit saját oknyomozására hivatkozva arról számolt be, hogy a német gazdasági minisztérium két tisztviselőjét tavasszal megkeresték a BfV kémelhárítói a közszolgák állítólagos oroszbarát álláspontja miatt. Olyan kérdésekben javasoltak az orosz államnak megfelelő lépéseket, mint az Uniper közüzemi vállalat megmentése vagy a Gazprom Germania államosítása.

A BfV megvizsgálta a tisztviselők hátterét, személyes kapcsolatait és utazási adatait, és eddig nem talált szilárd bizonyítékot a kémvádra, de arra sem, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök emberei megvesztegették volna őket – jelentette a német lap.

A gazdasági minisztérium, amely közölte, hogy konkrét ügyeket nem kommentál, annyit kommunikált, hogy a törvényhozási időszak kezdete óta szoros kapcsolatot tart fenn a BfV-vel, mivel a tárca munkáját az energiabiztonságért való felelőssége miatt különösen ellenőrzik.

„Ráadásul az új kormány teljesen átalakította az előző kormány Oroszország-barát politikáját” – mondta a gazdasági minisztérium szóvivője.

„Az új kormányzat minden erőfeszítése az orosz gáztól való függőség csökkentésére irányul; ezt a politikát szigorúan végrehajtják” – mondta a szóvivő.