Vannak menedékkérők, akik verekednek, panaszkodnak a szálláshelyükre és a kapott ételre, vagy azt gondolják, hogy maguk kiválaszthatják, hol akarnak tartózkodni az országon belül - mutatott rá a tárcavezető a ZDF német közszolgálati televízió heute journal című műsorában csütörtök este.

Eközben már a konzervatív CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD) körében is erősödnek azok a hangok, amelyek szerint az országot a menekültáradat miatt a túlterheltség fenyegeti. A menedéket kérők száma hosszú hónapok óta gyorsan növekszik és rendre új rekordokat dönt meg Németországban. Ezzel párhuzamosan az érkezők közül egyre többen vonják ki magukat a nyilvántartásba vétel alól vagy hagyják el önkényesen a befogadó állomást.

A hatóságok adatai szerint Baden-Württemberg szövetségi tartományba például szeptemberben majdnem 28 700 illegális bevándorló érkezett, de csak alig 16 400 maradt a befogadó központokban, hogy regisztráltassa magát és menedékjogot kérjen.

Elhagyják a létesítményeket, taxit rendelnek maguknak, meglepő módon van pénzük arra, hogy több száz kilométert utazzanak Németországon keresztül. Sztrájkolnak, mert nem tetszik nekik a szállás, mérgelődnek, mert nem felel meg nekik az étel, és verekednek a menedékkérőknek fenntartott létesítményekben - sorolta a problémákat de Maiziere. Ez ugyan csak a kisebbség, de akkor is, annak, aki Németországba jön, tartania kell magát a szabályokhoz és a jogrendhez. Arra a kérdésre, hogy Németország a menekültválság kezelése terén cselekvőképességének határára érkezett-e, azt felelte, hogy Berlin "ezt már nem tudja minden további nélkül csinálni, és ez már nagy erőfeszítést jelent számára".

Egy friss lakossági felmérés szerint egyre többeket aggaszt a menedékkérők számának folyamatos emelkedése. Az ARD országos közszolgálati televízió egyik legutóbbi közvélemény-kutatásában a megkérdezettek 51 százaléka mondta azt, hogy megijeszti a menekültek áradata, míg három héttel korábban még csak 38 százalék vélekedett így.

A kormány többek között jogszabály-módosításokkal igyekszik gátat vetni a menekülthullámnak. Csütörtökön megkezdődött a német törvényhozás alsóházában (Bundestag) a menekültügyi rendszer átalakításáról szóló javaslatok vitája, és még aznap este ismeretessé vált Maiziere arra vonatkozó terve, hogy terjesszék ki az úgynevezett repülőtéri eljárást. Eszerint a határoknál kialakított tranzitzónákban - az illegális bevándorlókat akár egy hétig is ott tartva - gyorsított eljárással kellene eldönteni, hogy a belépésre jelentkezők jogosultak-e menedékjogi kérelem benyújtására.

Az ellenzék ugyanakkor élesen bírálta az elképzelést, sőt még a koalíciós partnertagok részéről is felmerültek kételyek a javaslattal kapcsolatban. Thorsten Schäfer-Gümbel, az SPD alelnöke a Rheinischen Post című lapnak azt nyilatkozta, hogy az említett felvetés egyáltalán nem átgondolt, és az ilyen övezetek csak újabb konfliktusokat szülnek.

Günter Burkhardt, a Pro Asyl nevű civil szervezet vezetője a dpa német hírügynökségnek azt mondta, hogy ezekben a határ menti tranzitzónákban nem érvényesülnének az emberi jogok, amennyiben ott fogva tartanák a migránsokat, ügyükről pedig gyorsított eljárás keretében döntenének.

Az Angela Merkel kancellár vezette konzervatív CDU bajor testvérpártja, a CSU politikusa Johannes Singhammer, a Bundestag alelnöke pedig ezután állt elő azzal a javaslattal a Süddeutsche Zeitung című napilapban, hogy a menekültek igényeit a családegyesítésre korlátozzák.