Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A berlini kormány nem zár ki egyetlen olyan intézkedést sem, beleértve ebbe a lezárásokat is, amelyek segíthetnek megfékezni a koronavírus-járvány jelenleg dühöngő negyedik hullámát az országban – idézte a Bloomberg Jens Spahnt, az ügyvezető kabinet egészségügyi miniszterét. Olyan helyzetbe került az ország, hogy a legkeményebb lépések megtétele is indokolt lehet. A miniszter egy rádióinterjúban arra reagált, hogy Németország követheti Ausztriát a kőkemény járványügyi korlátozások útján.

Németország egy brutális járványkitörés közepén tart: a százezer lakosra jutó napi fertőzések száma az elmúlt héten megközelítette a 400-at, ami több mint kétszerese a tavaszi csúcsnak. Bajorországban ez a mutató 650, Szászországban 1000. Az erőteljes kontaktkutatás regionális hatáskörben hagyták, ám az említett két tartományban drámaivá vált a kórházakban a helyzet. Összességében nagyon úgy tűnik, hogy a német kormányt és az egészségügyi hatóságokat meglepte az újabb járványhullám. A halálozás ugyan az ötöde a tavaly télinek, de a járvány kezdetétől kezdve így is elérték a 100 ezer halálos áldozatot a 86 milliós országban.

Eközben Kínában három orvos kritikát fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy a kormány a mobiltelefonjaik alapján túl nagy körben követi nyomon az embereket, hogy kiderítse kik kerülhettek kapcsolatba az ismert koronavírus-fertőzöttekkel - írja a Financial Times. A kommunista egypártrendszerű politikai rezsimben igen ritkán fordul elő, hogy valakik nyíltan bírálni merik a pekingi vezetés intézkedéseit. A trió vezetője Csen Fu-csün a több mint 16 millió lakosú Csengtu városának egyik kórházában dolgozik.

Mobilnyomozás

A faluban utazási korlátozásokat vezettek be és a mobiltelefon-tulajdonosoknak kötelező teszteltetni magukat, ha egy megerősített fertőzötthöz 800 méternél közelebb kerültek több mint tíz percen keresztül. Csen és két társa, Li Csia-jüan Csuan Vang november elején levében fordult az illetékesekhez, amiben arra figyelmeztettek, hogy az utóbbi intézkedés az egészségügyi erőforrások pazarlásával járhat és pánikot kelthet a lakosság körében, mert teljesen szétzilálja a mindennapi életüket. Szerintük kérdéses, hogy az ilyen intézkedések fenntarthatók-e.

A pandémia kitörése óta Kínában kőkemény cenzúrával akadályozzák a kormány járványkezelésének bírálatát. Egyes újságírókat bebörtönöztek, miután azt merészelték állítani, hogy Peking a járvány kezdeti szakaszában félrekezelte a problémát, másokat a közösségi médiában támadtak forró nemzeti érzelmeiktől túlhevült állapotba került fórumozók.

Megijedt vezetés

A Csengtuban bevezetett túlzott intézkedések a kínai hatóságok gyenge kockázatkezelési képességéről árulkodnak – véli Yanzhong Huang, a New York-i Council on Foreign Relations egészségpolitikai szakértője. A kormány láthatóan két lehetőséget lát: vagy képesek nullán tartani a megbetegedések számát, vagy a legrosszabb forgatókönyv játszódik le: az egészségügyi rendszer túlterhelődik, ami aláássa az ország szociális békéjét.

A kínai városban azt követően szigorítottak, hogy október végén országos szinten hirtelen ezer fertőzöttek találtak tucatnyi városban. Ebből Csengtu mindössze 33-mal részesedett, mégis háromnapos karanténra kötelezik azokat, akik mobiltelefonjuk alapján az említett távolságra voltak a fertőzöttektől, és csak két negatív vírusteszt után térhetnek vissza normális életükhöz. A rendőrség ezzel kilenc fertőzött környezetében 82 ezer embert lakatolt le.

Lehet normálisan is

Egyes kínai városokban még ennél is szigorúbb szabályokat vezetettek be. Hunan tartomány fővárosában, Csangsában például július közepe óta mindössze két fertőzés jegyeztek fel, ám azoknak, akik mobiljuk alapján a közelben voltak, három negatív tesztet kell felmutatniuk hét napon belül, hog újra szabadon utazhassanak.

Máshol is használják a mobilok követését a kontaktkutatásban, például Szingapúrban és Dél-Koreában, ám például az városállamban csak azokkal foglalkoznak, akik a fertőzöttektől két méteren belül tartózkodtak. A csengtui doktorok szerint a helyi hatóságok olyanokra „vadásznak”, akiknek szinte semmi esélyük nem volt elkapni a fertőzést, és tartózkodniuk kellene az adatok nem megfelelő felhasználásától. A város közegészségügyi hatóságának nem hivatalos reakciója erre az, hogy inkább lenyomoznak több ezer feltételezett kontaktot feleslegesen, mint hogy elkerülje a figyelmüket akár egyetlen fertőzött is.