A berlini kormány elkészített egy törvényjavaslatot, ami lehetővé teszi a német államnak, hogy tulajdonrészt vásároljon azokban a magánvállalatokban, amelyek az orosz-ukrán háború nyomán kialakult gázpiaci feszültségek miatt a csőd szélére kerülnek – tudósít a Financial Times. A javaslat, amit nagyon gyorsan elfogadhat a parlament, lehetővé teszi, hogy a kormány megmentse az Unipert, az orosz gáz legnagyobb németországi importőrét. Emellett arra is lehetőséget teremt, hogy a gázszolgáltatók áthárítsák a magasabb gázárat a fogyasztóikra.

Az előbbi lehetőséggel meg akarják akadályozni, hogy az amerikai Lehman Brothers 2008. szeptemberi csődje utáni helyzet alakuljon ki, amikor egy pillanat alatt eltűnt a pénzpiacokról a bizalom, senki sem akart hitelezni, mert attól tartott, hogy a hitelfelvevő fizetésképtelenné válhat, ezért összeomlottak a világ hitelpiacai. Az energiaszolgáltató csődje esetén a bizalomvesztésnek a gázszállítások elapadása felel meg, ami a reálgazdaságot fagyaszthatja le, ha nem sikerül megelőzni. Az amerikai kormány annak idején elmulasztotta államosítani, azaz hagyta csődbe menni a bankházat, amit a következményeket látva bizonyára megbánt.

Nem egyszerű a költségek áthárítása

Az árak áthárításának az az akadálya, hogy a szolgáltató jellemzően hosszú távú szerződések alapján szállítja az energiahordozó-nyersanyagot vásárlóinak, amelyek nem teszik lehetővé, hogy a megállapodás ideje alatt érdemben változtasson az árain. Így viszont az a helyzet állt elő, hogy miközben a háború pszichológiai hatása és a Gazprom tényleges gázszállításainak csökkenése miatt elszálltak a beszerzési árak az eladási árak nem változtak, ami a rövid út a gázszolgáltató fizetésképtelenné válásához.

Németország energiaszektora június közepe óta felbolydult állapotban van, mivel a Gazprom egyoldalú döntéssel 60 százalékkal mérsékelte az Északi Áramlat 1 gázvezetéken át közvetlenül Oroszországból Németországba exportált energiahordozó mennyiségét. A vezetéken július 11. és 21. tervezett karbantartást végeznek, ám a berlini vezetés attól tart, hogy az orosz-ukrán háború miatt folyamatoson romló német-orosz kapcsolatok miatt ennek befejezése után sem állnak helyre a gázszállítások.

Indulhat Lufthansa-modell

A hatóságok figyelmeztették a vállalatokat, hogy az ipari felhasználásra szánt gáz mennyiségében korlátozásokat vezetnek be, ha nem sikerül feltölteni télre a németországi gáztárolókat. Az Uniper, amely a napokban profit warningot adott ki, azaz nyeresége, ha lesz, messze elmarad majd a korábban várttól, már jelezte, hogy tárgyalásokat folytat a kormánnyal „stabilizációs lépésekről”, például kormányzati pénzügyi garanciák nyújtásáról hitelei visszafizetésére, ha erre lenne szüksége túléléséhez.

Az elemzők arra számítanak, hogy a kormány egy, a Lufthansa megmentéséhez hasonló befektetéssel fogja életben tartani az Unipert. A koronavírus-járvány okozta piaci összeomlás idején a német állam egyebek 20 százalékos részesedést szerzett a légitársaságban. Az energiaszolgáltatónak dobandó mentőöv értékét kilencmilliárd euróra becsülik.