Idén 2010 óta első ízben fordulhat elő, hogy nem emelkedik, hanem csökken majd Németország lakosságszáma - írja a Handelsblatt a német Staisztikai Szövetségi Hivatal adataira hivatkozva. Június 30-án 83,1 millióan lakták az országot, ez 40 ezer fővel kevesebb, mint amennyivel kezdték az évet, fél év alatt a csökkenés mértéke 0,05 százalék. A hivatal szerint a csökkenés oka egyértelműen az, hogy jelentősen lassult a bevándorlás üteme a koronavírus járvány és az arra adott kormányzati lépések eredményeként.

Németország lakossága 2011 óta folyamatosan növekedett. A legnagyobb növekedést a bevándorlási boom csúcsán, a menekültválság idején, 2015 második félévében mérték, akkor 717 ezer fővel lettek hat hónap alatt többen. A következő években a bevándorlás fokozatosan alábbhagyott, s ennek köszönhetően a lakosság növekedésének üteme is. Tavaly már csak 94 ezer fővel bővült Németország lakossága, ami 0,1 százalékos gyarapodásnak felelt meg.

Januárban és februárban még az előző hónapokban megszokott ütemben emelkedett az ország lakosainak száma, a statisztikusok márciustól mértek ebben a folyamatban hatalmas törést. A nettó bevándorlás az első fél évben még mindig pozitív volt, plusz 74 ezer fő, azonban jelentősen elmaradt az előző év első félévének 167 ezer főjétől.

A német Munkaügyi Hivatal elnöke pár nappal korábban arra figyelmeztetett, hogy a járvány miatt lassuló bevándorlás azt eredményezi, hogy Németországban egyre nagyobb szakadék kezd el tátongani a munkaerő kínálata és kereslet között. Detlef Scheele szerint ezért szükséges lenne a különböző szakképzési illetve átképzési támogatások egységesebbé és egyszerűbbé tétele. Ezen felül úgy vélte, hogy zökkenőmentesebbé kéne tenni a szakképzett munkaerő bevándorlását az országba, többek között azzal, hogy egyszerűsítenék a külföldön megszerzett szakképesítések németországi elismerését.

Németországba egyébként 2019-ben a legtöbb bevándorló Romániából érkezett, összesen 230 ezer fő. A második legnagyobb kibocsátó ország Lengyelország volt 130 ezer fővel, a harmadik Bulgária 83 ezerrel. A Német Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarország a nyolcadik legnagyobb volt a kibocsátó országok között, alig valamivel kevesebb, mint 35 ezer fővel.