Idén 2010 óta első ízben fordulhat elő, hogy nem emelkedik, hanem csökken majd Németország lakosságszáma - írja a Handelsblatt a német Staisztikai Szövetségi Hivatal adataira hivatkozva. Június 30-án 83,1 millióan lakták az országot, ez 40 ezer fővel kevesebb, mint amennyivel kezdték az évet, fél év alatt a csökkenés mértéke 0,05 százalék. A hivatal szerint a csökkenés oka egyértelműen az, hogy jelentősen lassult a bevándorlás üteme a koronavírus járvány és az arra adott kormányzati lépések eredményeként.

Németország lakossága 2011 óta folyamatosan növekedett. A legnagyobb növekedést a bevándorlási boom csúcsán, a menekültválság idején, 2015 második félévében mérték, akkor 717 ezer fővel lettek hat hónap alatt többen. A következő években a bevándorlás fokozatosan alábbhagyott, s ennek köszönhetően a lakosság növekedésének üteme is. Tavaly már csak 94 ezer fővel bővült Németország lakossága, ami 0,1 százalékos gyarapodásnak felelt meg.

QP | Quality Placement

Januárban és februárban még az előző hónapokban megszokott ütemben emelkedett az ország lakosainak száma, a statisztikusok márciustól mértek ebben a folyamatban hatalmas törést. A nettó bevándorlás az első fél évben még mindig pozitív volt, plusz 74 ezer fő, azonban jelentősen elmaradt az előző év első félévének 167 ezer főjétől.

A német Munkaügyi Hivatal elnöke pár nappal korábban arra figyelmeztetett, hogy a járvány miatt lassuló bevándorlás azt eredményezi, hogy Németországban egyre nagyobb szakadék kezd el tátongani a munkaerő kínálata és kereslet között. Detlef Scheele szerint ezért szükséges lenne a különböző szakképzési illetve átképzési támogatások egységesebbé és egyszerűbbé tétele. Ezen felül úgy vélte, hogy zökkenőmentesebbé kéne tenni a szakképzett munkaerő bevándorlását az országba, többek között azzal, hogy egyszerűsítenék a külföldön megszerzett szakképesítések németországi elismerését.

Németországba egyébként 2019-ben a legtöbb bevándorló Romániából érkezett, összesen 230 ezer fő. A második legnagyobb kibocsátó ország Lengyelország volt 130 ezer fővel, a harmadik Bulgária 83 ezerrel. A Német Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarország a nyolcadik legnagyobb volt a kibocsátó országok között, alig valamivel kevesebb, mint 35 ezer fővel.