Az Európai Unióban tavaly decemberben döntötték el, hogy a jogállamisági feltételrendszer mellett a tagállamok közösen vesznek fel hitelt, hogy a járvány tépázta gazdaságot könnyebben állítsák talpra az új forrásokkal. A 750 milliárd eurós forrás hitelfelvételi részét többen támadták eleinte - így az Orbán Viktor vezette magyar kormány, de Hollandia is -, végül az év végére sikerült mégis megállapodni a feltételekről. A 27 tagállam többsége már ratifikálta is - Magyarország még nem - a helyreállítási alapot, de kilógott a sorból Németország, ahol ugyan a parlamenten átment a törvény, de egy alkotmánybírósági panasz elbírálására kellett várni.

Szerdán a szövetségi alkotmánybíróság elutasította, hogy a német kormány megakadályozza az EU-t a szükséges adósság átvállalásában. Az eljárást az AfD alapítója, Bernd Lucke köré szerveződött polgári kezdeményezés indította meg, de a sürgősségi kérelmet visszadobta a bírói testület, vagyis később még vizsgálják a panaszt, de egyelőre Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök aláírhatja az uniós saját forrásokról szóló határozat nemzeti végrehajtásáról szóló törvényt - számolt be a der Spiegel az eseményekről.

A sürgősségi kérelem nem volt "eleve elfogadhatatlan, vagy nyilvánvalóan megalapozatlan" - közölte a szövetségi alkotmánybíróság. "Összefoglaló vizsgálat" alapján azonban nem lehetett megállapítani az alaptörvény megsértésének nagy valószínűségét, így nem indokolt a sürgősségi vizsgálat.

A Bundestag március 25-én kétharmados többséggel jóváhagyta az uniós országok közös hitelfelvételét az újjáépítési alaphoz, a Bundesrat egy nappal később követte. Ugyanezen a napon a szövetség sürgősségi indítványt és alkotmányjogi panaszt nyújtott be Karlsruhében. A Második Szenátus ezt követően megtiltotta a szövetségi elnöknek, hogy aláírja a szerződést, amíg a sürgősségi kérelemről nem születik döntés. A Polgári Akaratszövetség (Bündnisses Bürgerwille) alkotmányjogi panasza a sürgősségi indítványról szóló döntés után is folyamatban van. Nem közölték, hogy a szövetségi alkotmánybíróság mikor kíván érdemben dönteni az ügyben.