Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagy esély van arra, hogy elfogadják azt a törvényjavaslatot, amely jelentősen emelné a német utakon kiszabható bírságok összegét. A csomag célja a gyalogosok és a kerékpárosok védelme, ezért például olyan szabályok kerültek a törvénybe, mint hogy a tehergépkocsik lakott területen belül csak "gyalogos sebességgel" kanyarodhatnak jobbra.

Ugyancsak komolyan szankcionálnák a járda vagy a kerékpársáv szabálytalan használatát, de a csomagban nem feledkeztek meg az elektromos járművekről és az autómegosztókról sem. Az ő helyeiket például nagyon nem érdemes elfoglalni.

A javaslatról egyébként komoly vita alakult ki a szövetségi és a tartományi kormányok között. Éppen ezért nem tudták azt már korábban törvénybe iktatni. Ha ezt október 8-án elfogadják, akkor már a hónap végén csenghet a kassza a magasabb bírságok után.

A Német Kerékpárosok Szövetsége természetesen örül a szabályozásnak. Azt ugyanakkor megjegyezték, hogy a közúti közlekedés szabályozása még mindig az autósoknak kedvez, ebben pedig reményeik szerint változást hoz az új kabinet - olvasható a portálon.

Az önkormányzatoknak lehetőséget kell biztosítani arra, hogy bürokratikus akadályok nélkül jelölhessenek ki 30-as zónákat vagy védett kerékpársávokat.

Milyen új bírságtételek jöhetnek?

  • Akik tilosban parkolnak, eddig 15 eurós büntetéssel nézhettek szembe, ez 55 euróra nőhet.
  • Aki lakott területeken belül 16-20 km/h-val túllépi a megengedett legnagyobb sebességet, az eddigi 35 euró helyett 70-et fizethet.
  • Aki 50 helyett 91-el megy eddig 200 eurót fizetett, ez 400 euróra emelkedik.
  • Aki engedély nélkül a mozgáskorlátozottak számára fenntartott helyen parkol 35 euró helyett 55 eurót fizet.
  • Aki járdán, kerékpárúton parkol 100 eurót fizethet, amely 4-szerese a korábbi, 25 eurós összegnek.
  • A leállósáv használatáért 200 és 320 euró közötti bírság jár, plusz egy hónapra elveszik a jogosítványát.
  • Új szabály, hogy ha valaki az elektromos autók, vagy az autómegosztó rendszerben működő járművek helyére parkol az 55 eurót fizethet.
  • Ha a teherautósok gyorsabban kanyarodnak jobbra lakott területen, mint a gyalogosok sebessége 70 eurós bírságot kapnak.
  • A felesleges zajkibocsátásért vagy céltalan autózásért (nem elírás, itt azokra kell gondolni, akik például egy parkolóban vagy az úton fel-alá kocsikáznak) eddig 20 eurót kellett fizetni, de ha a törvényt elfogadják, akkor ez 100 euró lesz.